Portugalsko chce zakázať fajčenie pri školách, nemocniciach a športoviskách

NETKY.SK • 13 Máj 2023, 08:00 • 2 min
Portugalsko chce zakázať fajčenie pri školách, nemocniciach a športoviskách

LISABON - Portugalsko plánuje zakázať fajčenie v okolí škôl a nemocníc, vo všetkých vnútorných priestoroch prístupných verejnosti a na vonkajších krytých terasách. Vo štvrtok to uviedol portugalský minister zdravotníctva Manuel Pizarro.

slovakia

left justify in out

O návrhu zákona bude čoskoro rokovať portugalský parlament. V prípade jeho schválenia bude od 23. októbra zakázané fajčiť pri školách, univerzitách, nemocniciach, športoviskách, ale aj pred reštauráciami, kaviarňami či barmi. Prevádzky s oddelenými fajčiarskymi zónami by ich mohli naďalej využívať do roku 2030. Podľa návrhu zákona by od roku 2025 mohli cigarety a tabakové výrobky predávať iba licencovaní predajcovia a letiskové obchody. V Portugalsku by sa tak cigarety už nepredávali v predajných automatoch, baroch, reštauráciách či na čerpacích staniciach.

 

img

 

Európska komisia (EK) vlani v júni uviedla, že do roku 2040 má ambíciu znížiť používanie tabaku v členských krajinách EÚ na menej ako päť percent populácie. "Dúfame, že tento zákon zníži motiváciu fajčiť, umožní fajčiarom prekonať svoju závislosť a mladí ľudia budú môcť žiť v prostredí bez tabaku," povedal Pizarro. "Naším cieľom je mať do roku 2040 generáciu žijúcu bez tabaku... tento zákon je v súlade s protitabakovým postojom EÚ, ale chceme ísť ešte ďalej," dodal. Portugalská vláda tiež chce na obaly tabakových výrobkov vrátane elektronických cigariet zaviesť varovania pred možnými zdravotnými následkami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies