Portugalského expremiéra Sócrata obvinili z korupcie, zostáva vo väzbe

NETKY.SK • 25 November 2014, 08:44 • 2 min
Portugalského expremiéra Sócrata obvinili z korupcie, zostáva vo väzbe

LISABON - Portugalského expremiéra Josého Sócrata v pondelok formálne obvinili z korupcie a daňových podvodov. Niekdajší politik zároveň musí aj naďalej zostať vo vyšetrovacej väzbe.

slovakia

left justify in out

Súd v hlavnom meste Lisabon o tom rozhodol po troch dňoch od jeho zatknutia, ktoré šokovalo celú krajinu ale najmä Sócratovu Socialistickú stranu. Tá sa v budúcoročných parlamentných voľbách bude usilovať o víťazstvo. Päťdesiatsedemročného expolitika zatkli v piatok na lisabonskom letisku po tom, ako priletel z francúzskeho Paríža, kde žije od svojej rezignácie v roku 2011. Okrem neho skončili v putách traja ďalší ľudia vrátane Sócratovho šoféra. Miestne médiá s odvolaním sa na uniknuté policajné materiály informovali, že politikovho šoféra podozrievajú z pašovania hotovosti z Portugalska do Francúzska, pričom peniaze mali byť určené práve pre Sócrata. 


Sócrates rezignoval na funkciu premiéra v polovici svojho druhého štvorročného funkčného obdobia v roku 2011, keď ho kríza prinútila požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc a zavádzať v krajine bolestivé úsporné opatrenia. Predčasné voľby v rovnakom roku vyniesli k moci súčasnú stredopravú vládnu koalíciu. Ľavicová Socialistická strana vedie v prieskumoch verejnej mienky pred budúcoročnými parlamentnými voľbami, podľa analytikov sa to však vzhľadom na súčasnú kauzu môže zmeniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies