Portrét maliara Gustava Klimta, ktorý bol stratený takmer storočie, sa môže predávať za 54 miliónov dolárov

NETKY.SK • 26 Január 2024, 19:32 • 2 min
Portrét maliara Gustava Klimta, ktorý bol stratený takmer storočie, sa môže predávať za 54 miliónov dolárov

Očakáva sa, že portrét Gustava Klimta, ktorý nikto nevidel už takmer celé storočie, prinesie milióny, keď pôjde na tohtoročnú aukciu na jar.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že Klimtov portrét s názvom „Portrait od Fräulein Lieser“, ktorý je považovaný za jedno z posledných diel rakúskeho maliara, vynesie až 54 miliónov dolárov pri predaji, ktorý vyvolal obrovský rozruch vo svete umenia. Obraz bol podľa viedenskej aukčnej siene im Kinsky dlho považovaný za stratený. Teraz sa však ukázalo, že bol v súkromnom vlastníctve rakúskej občianky.

 

"Znovuobjavenie tohto portrétu, jedného z najkrajších z Klimtovho posledného tvorivého obdobia, je senzáciou," uviedol aukčný dom v tlačovom vyhlásení na svojej webovej stránke.

 

Intenzívne živé a farebné dielo bolo zdokumentované v katalógoch umelcovho diela, ale odborníci ho videli iba na čiernobielej fotografii.

O súčasnej vlastníčke obrazu je známe, že bola členom bohatej rakúskej židovskej rodiny, ktorá bola vtedy súčasťou vyššej triedy viedenskej spoločnosti, kde Klimt našiel svojich patrónov a klientov. Napriek tomu však jej identita nie je úplne istá.

 

Bratia Adolf a Justus Lieserovci boli poprednými priemyselníkmi v Rakúsko-Uhorsku. V katalógoch Klimtových diel sa uvádza, že Adolf poveril umelca, aby namaľoval jeho dospievajúcu dcéru Margarethe Constance. Nový výskum aukčného domu však naznačuje, že Justusova manželka Lilly ho najala, aby namaľoval jednu z ich dvoch dcér.

 

„Maliar si pre svoje zobrazenie zvolil trojštvrťový portrét a zobrazuje mladú ženu v striktne čelnej póze, blízko popredia, na červenom, nedefinovanom pozadí. Okolo pliec má prehodenú pláštenku bohato zdobenú kvetmi,“ uviedla aukčná sieň a dodala: „Intenzívne farby maľby a posun k voľným, otvoreným ťahom štetca ukazujú Klimta na vrchole jeho neskorého obdobia."

 

Keď umelec nasledujúci február zomrel na mŕtvicu, obraz bol stále v jeho ateliéri - s niektorými malými časťami, ktoré neboli úplne dokončené. Potom ho údajne dostala rodina Lieserovcov. Jeho presný osud po roku 1925 je podľa aukčného domu „nejasný“.

 

„Je známe, že ho v 60. rokoch nadobudol právny predchodca odosielateľa a k súčasnému vlastníkovi sa dostal prostredníctvom troch po sebe nasledujúcich dedení,“ uvádza sa vo vyhlásení.

 

Obraz sa má predať v mene svojich rakúskych vlastníkov, ktorí neboli menovaní, spolu s právnymi nástupcami „Adolfa a Henriette Lieserových na základe dohody v súlade s Washingtonskými zásadami z roku 1998,“ uviedla aukčná sieň. Washingtonské princípy, založené v roku 1998, poverili zúčastnené štáty vrátením nacistami skonfiškovaného umenia ich právoplatným vlastníkom.

Claudia Mörth-Gasserová, špecialistka na moderné umenie v im Kinsky, vysvetlila situáciu v e-mailovej komunikácii pre stanicu CNN. Povedala, že dražiteľ preveril históriu a pôvod obrazu „všetkými možnými spôsobmi v Rakúsku“ a dodala: „Skontrolovali sme všetky archívy a nenašli sme žiadne dôkazy o tom, že obraz bol niekedy vyvezený z Rakúska, skonfiškovaný alebo vyrabovaný." Z toho istého dôvodu tiež dodala: „Nemáme žiadny dôkaz, že obraz nebol nikdy ukradnutý v časovom odstupe medzi rokmi 1938 a 1945.“ A to je dôvod, „prečo sme uzavreli dohodu medzi súčasným vlastníkom a všetkými potomkami Lieserovcov v súlade s ‚Washingtonskými zásadami,“ povedala.

 

Klimtove portréty žien „sú zriedkavo ponúkané na aukciách,“ uvádza sa v tlačovej správe. Pokračuje: „Obraz takej vzácnosti, umeleckého významu a hodnoty nebol na trhu s umením v strednej Európe dostupný už desaťročia."

 

Obraz sa pred predajom 24. apríla vydá na medzinárodné turné a zastaví sa vo Švajčiarsku, Nemecku, Británii a Hong Kongu.

 

Posledný portrét, ktorý Klimt dokončil, sa stal najdrahším umeleckým dielom, aké sa kedy predalo na európskej aukcii, keď minulý rok v Londýne vydražil neuveriteľných 85,3 milióna libier (108,4 milióna dolárov).

 

„Dame mit Fächer“ (Dáma s ventilátorom), zobrazujúca neidentifikovanú ženskú tému, tiež vytvorila nový rekord pre Klimta, keď predala „Birch Forest“, ktorý dosiahol 104,6 milióna dolárov v predaji zo zbierky zosnulého spoluzakladateľa spoločnosti Microsoft Paula G. Allena v roku 2022.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, ARTnews, Observer, Foto: CNN / Getty Images / APA / AFP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies