Porošenko: Ukrajina naďalej čelí hrozbe ruského vojenského útoku

NETKY.SK • 8 September 2015, 18:45 • 2 min
Porošenko: Ukrajina naďalej čelí hrozbe ruského vojenského útoku

KYJEV - Ukrajina naďalej čelí hrozbe ruského vojenského útoku v plnom rozsahu napriek relatívnemu pokoju na východe krajiny, vyhlásil dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ruský cieľ je podľa Porošenka "zaškrtiť" Ukrajinu ekonomicky a destabilizovať ju. Reagoval tak na ruský zákaz dovozu potravín z Ukrajiny a nedohodnutie novej štruktúry platieb za ruský zemný plyn, v dôsledku čoho sú ukrajinské zásoby plynu pred blížiacou sa zimou závažne nízke.

 

"Som si istý, že obnovenie ofenzívnej aktivity v plnom rozsahu zo strany Ruskej Federácie je hlavnou hrozbou," povedal Porošenko v súvislosti s neistým prímerím v Donbase.

 

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva dnes upravil odhad počtu obetí konfliktu na východe Ukrajiny výrazne smerom nahor. Podľa novej správy pri ňom od apríla minulého roka, keď sa separatisti na východe vzbúrili proti novej prozápadne orientovanej vláde v Kyjeve, zahynulo najmenej 7962 ľudí a 17.811 ľudí utrpelo zranenia.

 

Hovorca ukrajinskej armády dnes uviedol, že za posledných 24 hodín zomrel jeden ukrajinský vojak a dvaja boli zranení.

 

Porošenko sa drží mierovej dohody z bieloruského Minska, ktorú dosiahol vo februári s lídrami Ruska, Nemecka a Francúzska.

 

Avšak Porošenkove plány udeliť rozsiahlejšiu samosprávu povstaleckým regiónom vyvolali pouličné násilie 31. augusta, pri ktorom prišli o život traja príslušníci národnej gardy, pričom známky nezhôd sa objavili aj v prozápadnej koalícii, ktorá prezidenta podporuje v parlamente.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies