Irán vypustil na obežnú dráhu svoj prvý vojenský satelit

NETKY.SK • 22 Apríl 2020, 11:51 • 2 min
Irán vypustil na obežnú dráhu svoj prvý vojenský satelit

TEHERÁN - Irán vypustil na obežnú dráhu svoj prvý vojenský satelit. Informovali o tom v stredu iránske Revolučné gardy.

slovakia

left justify in out

Prekvapivý krok sa odohral v čase zvýšeného napätia so Spojenými štátmi. Informácie o vypustení satelitu, ktorý podľa gárd nesie meno Núr, v preklade svetlo, však zatiaľ nik nezávisle nepotvrdil. Nevyjadrilo sa k nemu ani americké ministerstvo zahraničia alebo Pentagon.

 

Experti majú obavy
Experti však okamžite vyjadrili obavy, či použitá technológia nemôže pomôcť Iránu vo vývoji medzikontinentálnych balistických rakiet.

 

 

Islamská republika už nedodržiava ani žiadne obmedzenia stanovené v medzinárodnej jadrovej dohode.

 

Riskantné kroky?

V čase, keď svet bojuje s pandémiou koronavírusu a historicky nízkymi cenami ropy, by vypustenie družice mohlo signalizovať ďalšie snahy Iránu pustiť sa do nových riskantných krokov.

 

 

Revolučné gardy na svojej oficiálnej stránke uviedli, že satelit sa úspešne dostal na obežnú dráhu 425 kilometrov nad zemským povrchom. Gardy ho označili za prvý vojenský satelit, aký kedy Teherán vypustil.

Irán sa v posledných mesiacoch už niekoľkokrát neúspešne pokúšal o vypustenie družice. Štátna televízia uviedla, že najnovší pokus sa odohral v stredu ráno.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies