Pôrodnosť v Nemecku v roku 2014 stúpla, starnutie populácie je však značné

NETKY.SK • 16 December 2015, 17:10 • 2 min
Pôrodnosť v Nemecku v roku 2014 stúpla, starnutie populácie je však značné

BERLÍN - Pôrodnosť v Nemecku v roku 2014 už tretí rok po sebe vzrástla, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za posledných 25 rokov. Údaje dnes zverejnil Spolkový štatistický úrad (Destatis), informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nemecká žena mala v roku 2014 v priemere 1,47 dieťaťa, v roku 2013 išlo len o 1,42 ratolesti. Krajina s najsilnejšiu ekonomikou v Európe však zaznamenáva v posledných rokoch jednu z vôbec najnižších pôrodností vo svete, čo zvyšuje tlak na sociálny štát, keď sa ťažisko nemeckej populácie výrazne presúva z ľudí aktívne zapojených do pracovného procesu na ľudí v dôchodkovom veku, spresnila DPA.


Starnutie populácie sa značne prejavuje aj v nedostatku pracovných síl. V novembri zaznamenali v Nemecku 600.000 neobsadených pracovných miest.
Pôrodnosť v Nemecku však bola v roku 2014 najvyššia od roku 1990, keď začal Destatis takéto údaje zhromažďovať pre zjednotené Nemecko. Na 1000 žien v krajine pripadlo vlani 56 novorodencov a priemerný vek prvorodičky predstavoval 29,5 roka, čo je o dva mesiace viac než v roku 2013. Pre porovnanie, v roku 1990 mala nemecká prvorodička v priemere 24,8 roka.


Nemecká vláda sa v posledných rokoch pokúša rôznymi výhodami motivovať páry, aby mali deti, dodala DPA. Viacerí analytici sa domnievajú, že problémy spôsobené so starnutím populácie by mohli pomôcť vyriešiť aj prichádzajúci migranti, z ktorých väčšina je mladšia ako 25 rokov. Podľa neoficiálnych odhadov by malo do Nemecka len v tomto roku prísť vyše milióna migrantov.


Agentúra Reuters doplnila, že hodnoty pôrodnosti sa výraznejšie rôznia v západných a východných spolkových štátoch Nemecka, pričom vo východnej časti sa ženám v priemere narodí viac detí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies