Odborník vytvoril pohyblivú grafiku klimatickych zmien, po chrbte vám prejde mráz

NETKY.SK • 20 Jún 2019, 11:15 • 2 min
Odborník vytvoril pohyblivú grafiku klimatickych zmien, po chrbte vám prejde mráz

Klimatické zmeny nie sú vymyslené, sú reálnym a mimoriadne vážnym problémom nás všetkých.

slovakia

left justify in out

Klimatické zmeny sú veľmi pálčivou a diskutovanou témou. Napriek tvrdeniam mnohých, že nič ako globálne otepľovanie v skutočnosti neexistuje a že ide „len“ o prirodzený cyklus planéty, ktorá prechádza chladnejšími a teplejším obdobiami, grafy hovoria jasne. Je pravda, že k teplotným zmenám na Zemi dochádzalo už v dávnej minulosti, no na druhej strane nemožno poprieť skutočnosť, že súčasné fungovanie ľudí udržaniu teplôt, na aké sme zvyknutí, nijako nepomáha.

 

Čo v praxi klimatické zmeny prinášajú? Tým, že rastú priemerné teploty, roztápajú sa ľadovce, čo zvyšuje hladinu svetového oceánu. Okrem toho, že vymierajú mnohé zvieratá, a to nielen tie, ktoré v zamrznutých oblastiach žijú, bude postupne dochádzať k zatápaniu pobreží po celom svete, kvôli čomu dôjde k masovej migrácií, pretože milióny ľudí prídu o svoje domovy. Takto budú zničené aj mnohé vzácne kultúrne pamiatky. To ale nie je všetko, globálne otepľovanie bude mať na svedomí aj extrémy počasia, ktoré môžeme pozorovať už v súčasnosti. Silné búrky, ničivé prívalové dažde a tornáda budú bežnou praxou aj v strednej Európe a na mnohých iných miestach, kde bolo také niečo doposiaľ nevídané. Toto je len naozaj veľmi stručný výpočet zmien, ktoré nás pravdepodobne čakajú...

 

Klimatológ Ed Hawkins už dlhodobo prostredníctvom mnohých projektov apeluje na ľudí, aby si uvedomili, čo sa s našou planétou deje. Tvrdí, že štatistiky a čísla väčšine z nás nič nehovoria, preto sa rozhodol pre názornú ilustráciu tohto nelichotivého stavu. Ešte v roku 2017 vytvoril pohyblivý graf, ktorý ukazuje priemerné teploty naprieč krajinami celého sveta od roku 1900 do roku 2016. Po jeho vzhliadnutí vám prejde po chrbte mráz.

 

Tento rok prišiel s novým typom grafického znázornenia otepľovania, ktorý je rovnako alarmujúci. V jednotlivých krajinách sveta sledoval priemerné teploty od roku 1850 do roku 2017. Teplotám priradil škálu modrej a červenej farby, ktorá veľmi výrazne demonštruje, ako sa podnebie od priemyselnej revolúcie mení. Pozrieť si tu môžeme napríklad aj Slovensko.

 

 

img

Slovensko

 

img

Turecko

 

img

Rusko

 

img

Japonsko

 

img

Austrália

 

img

Keňa

 

img

USA

 

img

Čile

 

img

...A takto vyzerá celosvetový priemer



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies