Populácia Afrického rohu rastie napriek opakujúcemu sa nedostatku potravín

NETKY.SK • 12 August 2011, 10:35 • 2 min
Populácia Afrického rohu rastie napriek opakujúcemu sa nedostatku potravín

Populácia Afrického rohu rastie napriek opakujúcemu sa nedostatku potravín - Politika Rastúcej populácii krajín Afrického rohu napriek nespočítateľnej zahraničnej pomoci za milióny dolárov znovu hrozí veľký nedostatok potravín. Informoval o tom dnes Rozvo

slovakia

left justify in out

img

Rastúcej populácii krajín Afrického rohu napriek nespočítateľnej zahraničnej pomoci za milióny dolárov znovu hrozí veľký nedostatok potravín. Informoval o tom dnes Rozvojový program Organizácie Spojených národov (UNDP).
      "Bieda plodí populačný rast," povedal Adam Rogers z UNDP. Napríklad v Etiópii sa počet obyvateľov od roku 1973 zvýšil z 31 miliónov na súčasných vyše 80 miliónov, vyplýva z údajov Svetovej banky. Ľudí pribudlo napriek suchu, hladomoru, chorobám a vojne.
      Bezprostrednou príčinou najnovšej krízy v Africkom rohu je sucho, ktoré zničilo farmy a spôsobilo prudký rast cien potravín. Charitatívne organizácie však argumentujú, že obdobia sucha na Západe nevedú k strašným humanitárnym katastrofám.
      Suchá v Somálsku a Etiópii sú znovu a znovu rozsudkami smrti. Čiastočne preto, lebo sa nerobí dosť pre zvýšenie zásob potravín a ekonomické perspektívy.
      "Mnohé charitatívne organizácie sú tam štyri desaťročia, pričom 40 rokov robia tú istú prácu. Nemôžu tvrdiť, že je to veľmi užitočné," povedala holandská novinárka a spisovateľka Linda Polmanová. Podľa jej slov pomoc často smeruje len k tomu, aby ľudí udržala nažive.
      Predstavitelia OSN sa zhodli na tom, že za vážnosť prebiehajúcej krízy nemôžu iba klimatické zmeny. Vyše 12 miliónov ľudí v Africkom rohu sa ocitlo až na pokraji hladovania.
      "Musíme viac prepojiť humanitárnu pomoc s obnovou a rozvojom," uviedol Hafíd Šekír z Populačného fondu OSN (UNFPA). Zdôraznil, že sa to netýka len OSN, ale celého spektra charity.
      Pomoc v núdzi totiž často nie je podporená dlhodobými projektmi, ktoré by riešili pod povrchom skryté problémy, vysvetlil Šekír. Generáciám chýba dobré vzdelanie a práca.
      V celom Africkom rohu má krátkodobo zamerané úsilie poskytovania pomoci katastrofálne následky, čo vlastne vedie k potrebe ešte väčšej pomoci - v opakujúcom sa cykle.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies