Popravili dvoch opozičných lídrov odsúdených za vojnové zločiny

NETKY.SK • 22 November 2015, 09:22 • 2 min
Popravili dvoch opozičných lídrov odsúdených za vojnové zločiny

DHÁKA - V Bangladéši v noci nadnes popravili obesením dvoch popredných opozičných lídrov, ktorých odsúdili na trest smrti za zločiny spáchané v roku 1971 počas vojny za nezávislosť krajiny.

slovakia

left justify in out

Popravy za prísnych bezpečnostných opatrení vykonali v ústrednej väznici v metropole Dháka. Stalo sa tak krátko po tom, ako bangladéšsky prezident Ábdul Hámid v sobotu odmietol odsúdeným udeliť milosť. Informovala o tom dnes agentúra AP odvolaním sa na vládne zdroje.

 

Politikov popravili napriek pochybnostiach o spravodlivom priebehu súdneho procesu a napriek rozhorčeniu ich stúpencov, ktorí hrozia občianskou neposlušnosťou a násilnosťami.

 

Alí Ahsan Muhammad Mudžáhid (67), generálny tajomník islamistickej strany Džamáate islámí, bol uznaný za vinného v piatich bodoch vrátane mučenia a vrážd intelektuálov a príslušníkov hinduistickej náboženskej menšiny v časoch, keď velil pomocným silám pakistanskej armády.

 

Mudžáhid stál na čele polovojenského krídla západopakistanskej armády s názvom Badr, ktoré počas bangladéšskej vojny za nezávislosť bojovalo v Bangladéši - vtedajšom Východnom Pakistane - proti bengálskemu národnému hnutiu.

 

Saláhuddín Kádir Čaudhrí (66), bývalý zákonodarca z Bangladéšskej národnej strany (BNP) expremiérky Chálidy Zijáovej, bol obvinený v októbri 2013 zo spáchania genocídy, náboženského prenasledovania, únosov a mučenia počas daného konfliktu.

 

Konečné odvolania voči verdiktom nad oboma politikmi zamietol v stredu aj bangladéšsky najvyšší súd. Východný Pakistan sa stal suverénnym Bangladéšom po vojne medzi Indiou a Pakistanom, ktorá si vyžiadala tri milióny mŕtvych.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies