Popol herca Petra O'Toola roztrúsia v Írsku

NETKY.SK • 27 December 2013, 07:42 • 2 min
Popol herca Petra O'Toola roztrúsia v Írsku

DUBLIN - Popol írsko-anglického herca Petra O'Toola, ktorý skonal 14. decembra vo veku 81 rokov, roztrúsia neďaleko jeho domu v írskom regióne Connemara. Uviedla to jeho dcéra Kate O'Toole. Hercovo telo spopolnili 21. decembra v Londýne.

slovakia

left justify in out

Peter Seamus Lorcan O'Toole sa narodil 2. augusta 1932 a ako herec debutoval v roku 1956 v seriáli The Adventures of the Scarlet Pimpernel (1956). Celosvetovú slávu mu priniesla úloha Thomasa Edwarda Lawrencea v snímke Lawrence z Arábie (1962), za výkon v ktorej ho nominovali na Oscara. Nomináciu na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied si vyslúžil celkovo až osemkrát, no ani jednu sa mu nepodarilo premeniť na víťazstvo. Postavou Kráľa Henricha II. vo filmoch Becket (1964) a Lev v zime (1968) sa zaradil do skupinky hercov, ktorí si vyslúžili nominácie na Oscara za stvárnenie rovnakej postavy vo dvoch rôznych filmoch. Ďalší traja, ktorým sa to podarilo, sú Paul Newman, Bing Crosby a Al Pacino. No iba O'Toole bol nominovaný za stvárnenie tej istej postavy v úplne odlišných filmoch, ktoré spolu nesúviseli ani na seba nenadväzovali. Poslednú oscarovú nomináciu mu vynieslo stvárnenie starnúceho herca Maurica v romantickej dráme Venuša (2006). V roku 2003 dostal aspoň čestného Oscara za celoživotné dielo. Okrem toho mal na svojom konte napríklad aj štyri Zlaté glóbusy, jednu Emmy a jednu cenu BAFTA. Vlani v júli oznámil ukončenie hereckej kariéry. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies