Poľský prezident podpísal zákon, ktorý rozširuje kontrolné právomoci vlády

NETKY.SK • 4 Február 2016, 19:42 • 2 min
Poľský prezident podpísal zákon, ktorý rozširuje kontrolné právomoci vlády

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda podpísal dnes nový zákon, ktorým rozširuje kontrolné a sledovacie právomoci poľskej vlády.

slovakia

left justify in out

Zákon by mohol ešte viac vyhrotiť spor medzi Európsku úniou a poľskou vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), uviedla agentúra Reuters.

 

Európska komisia (EK) totiž ešte v januári začala proces, v rámci ktorého bude sledovať dodržiavanie princípov právneho štátu v Poľsku. Rozhodla sa tak v súvislosti s krokmi novej poľskej konzervatívnej vlády, a síce legislatívnymi zmenami vo fungovaní tamojšieho ústavného súdu a tiež v postavení verejnoprávnych médií.

 

Poslanci PiS majú v zákonodarnom zbore absolútnu väčšinu, vďaka čomu už v priebehu januára schválili v Sejme i v Senáte nové predpisy týkajúce sa operatívnej kontroly a sledovania osôb políciou a tajnými službami. Bezpečnostné zložky na ich základe získajú širšie právomoci, ale súčasne budú pod striktnejšou kontrolou justície. Dnes tieto legislatívne zmeny podpísal prezident Duda, vďaka čomu v sobotu zákon nadobudne účinnosť.

 

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International zákon označila za obrovskú "ranu" ľudským právam a na piatok zvolala protest pred prezidentskou kanceláriou. Proti novým zákonom, ako aj politike konzervatívnej vlády už v januári protestovali v Poľsku desaťtisíce ľudí.

 

Konzervatívna PiS na margo tejto nevôle verejnosti tvrdí, že kontrolné kompetencie vlády je potrebné rozširovať preto, aby sa predišlo možnej teroristickej hrozbe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies