Energokríza v Európe je miernejšia, stále sa však sa neskončila

NETKY.SK • 10 August 2023, 08:23 • 2 min
Energokríza v Európe je miernejšia, stále sa však sa neskončila

Essen-Vďaka šetreniu sa zabezpečí dostatok energií pre obyvateľov

slovakia

left justify in out

Životné podmienky po pandémii sa zmenili väčšine obyvateľov Slovenska. Zrejme každý pocítil dôsledky inflácie. Cítime ich pri ukladaní tovaru do košíkov v obchodoch i pri platbách za služby. Prišlo aj na obávané zvyšovanie cien energií. Niekto platí za elektrinu či plyn len o niečo viac, iní spotrebitelia zase majú čo robiť, aby zaplatili mesačné účty pri enormnom navýšení mesačných platieb. Nehovoriac o podnikateľoch, ktorým rastúce ceny energií nedávajú spávať.

 

V súčasnosti sú už každý dobre rozmyslí, kde ušetrí. Dohliadame na spotrebu vody, zhasíname, kde nie je nevyhnutné svietiť, vypíname spotrebiče zo zásuviek. Rovnako aj plyn je dnes vzácna komodita, s ktorou neplytváme. Aj keď kríza trvá už dlhšie, vyzerá, že sa ešte neskončila. 

 

Energetická kríza v Európe sa ešte neskončila, aj keď situácia sa do určitej miery zlepšila. Spotrebitelia by preto mali pokračovať vo svojom úsilí znižovať spotrebu energií. Uviedla to v stredu 9. augusta 2023 nemecká energetická spoločnosť E.ON. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Krízu zatiaľ za sebou nemáme," povedal šéf E.ON Leonhard Birnbaum na tlačovej konferencii po zverejnení výsledkov spoločnosti za 1. polrok. "V úsporách musíme pokračovať ďalej. To je najlepší spôsob, ako zabezpečiť dostatočné množstvo energií pre odberateľov a zároveň zaistiť konkurencieschopnosť ekonomiky," dodal šéf E.ON.

 

Leonhard Birnbaum zároveň upozornil, že vysoká naplnenosť zásobníkov plynu v Európe je dôvodom na optimizmus, že Európa blížiacu sa zimu zvládne. Avšak ani dostatočne naplnené zásobníky nedokážu sami zabrániť cenovým výkyvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies