Poľsko obnovilo reverzné dodávky plynu na Ukrajinu

NETKY.SK • 12 September 2014, 14:45 • 2 min
Poľsko obnovilo reverzné dodávky plynu na Ukrajinu

VARŠAVA - Poľsko pokračuje v dodávkach plynu na Ukrajinu prostredníctvom reverzného toku. Krajina totiž získala prísľub, že ruský Gazprom poľskému importérovi plynu, spoločnosti PGNiG, pošle požadovaný objem plynu. Poľsko reverzný tok zastavilo, keďže tento týždeň dostalo od Ruska menej plynu, než si objednalo.

slovakia

left justify in out

"Potvrdzujeme, že poľská strana obnovila dodávky plynu na Ukrajinu. Objem bude známy zajtra," uviedla spoločnosť Ukrtransgaz, ktorá je ukrajinským monopolným prevádzkovateľom plynovodov. Poľsko v piatok neinformovalo o objeme plynu, ktorý dostáva od Gazpromu. Poľský prevádzkovateľ plynovodov Gaz-System však informoval, že súčasná situácia umožňuje pokračovať v reverznom toku na Ukrajinu. 

 

Tok ruského plynu na Ukrajinu tento mesiac poklesol, pričom údaje agentúry Reuters poukazujú na pokles vo výške 12 %. Dodávky boli oproti predchádzajúcemu roku nižšie aj v lete, aj keď boli výrazne vyššie ako pred dvoma rokmi. "Mohlo sa stať, že Rusko vykonáva údržbu, alebo napĺňa vlastné zásobníky pred zimou. Možno vysielajú varovný signál Európe, pretože takýto pokles počas vrcholiacej zimnej vykurovacej sezóny by mal na systém nepriaznivý vplyv,“ povedal jeden z obchodníkov. 

 

Spoločnosť PGNiG vo štvrtok informovala, že v stredu od Gazpromu dostala o 45 % plynu menej, než požadovala. Spoločnosť poskytuje informácie o objemoch plynu s jednodňovým oneskorením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies