Poľskí poslanci odmietli plán na zmiernenie prísneho zákona o interrupciách

NETKY.SK • 11 Január 2018, 07:10 • 2 min
Poľskí poslanci odmietli plán na zmiernenie prísneho zákona o interrupciách

VARŠAVA - Poľskí poslanci zamietli v stredu návrh na zmiernenie prísneho zákona o interrupciách a hlasovali za to, aby sa pracovalo ešte na ďalšom sprísnení predpisov.

slovakia

left justify in out

Pozmeňovacie návrhy navrhli občianske hnutia presadzujúce zmenu súčasne platného zákona, ktorý až na mimoriadne prípady - a aj to iba do 12 týždňa tehotenstva - interrupcie zakazuje.

 

Prvá z navrhovaných zmien mala podporu politickej opozície. Žiadala v Poľsku plošne povoliť interrupcie do 12 týždňa tehotenstva a zjednodušiť prístup k antikoncepcii. Poslanci tento návrh zamietli.

 

Druhý návrh žiadal zakázať interrupcie aj v prípade chorého plodu - išlo o návrh podporovaný vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) a prezidentom Andrzejom Dudom. Zákonodarcovia ho po vášnivej debate posunuli na dopracovanie do osobitných parlamentných výborov.

 

Konzervatívna strana PiS podporovaná katolíckou cirkvou sa snaží v Poľsku presadiť zákaz interrupcií aj v prípade, že sa na plode v tele matky zistí telesné postihnutie alebo choroba nezlučiteľná so životom. Cieľom PiS a cirkvi je dosiahnuť, aby aj takéto deti boli pokrstené a pochované.

 

V súčasnosti platný zákon v Poľsku zakazuje ukončenie tehotenstva, no pripúšťa tri výnimky: ak je plod poškodený, ak tehotenstvo ohrozuje zdravie a život matky alebo ak je tehotenstvo následkom zločinu: znásilnenia alebo incestu. Vzhľadom na tento prísny zákon lekári v Poľsku často odmietajú vykonať interrupciu aj v prípadoch, keď tehotná žena spĺňa podmienky pre udelenie výnimky.

 

Predchádzajúce pokusy poľskej vlády o úplné zakázanie interrupcií zastavili v roku 2016 celonárodné protesty žien.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies