Poľská vláda chce zvýhodniť malé obchody pred obchodnými reťazcami

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 16:44 • 2 min
Poľská vláda chce zvýhodniť malé obchody pred obchodnými reťazcami

BRUSEL - Medzi poľskou vládou a Európskou komisiou (EK) je niekoľko zásadných rozdielov v dôležitých oblastiach správy krajiny. K nim sa najnovšie priraďuje zámer varšavského kabinetu zaviesť nové dane v maloobchode. EK ho označila za nezlučiteľný s právom EÚ.

slovakia

left justify in out

Komisia nespochybňuje právo poľskej vlády rozhodovať o vlastnom daňovom systéme, či o účele jednotlivých daní a odvodov. Daňový systém krajiny však nemôže byť v rozpore s právom EÚ. Nesmie tiež porušovať predpisy o pomoci a nesmie taktiež zvýhodňovať niektoré podniky voči iným, čím by uprednostnené získali v konkurencii neoprávnené výhody.

 

Narušenie tohto princípu vidí EK v tom, že malé obchodné podniky, ktorých tržby dosahujú ročne menej ako štyri milióny eur a malé samostatné obchody, buď nebudú platiť dane, alebo ich daňová povinnosť bude minimálna. V minulých rokoch sa veľké zahraničné obchodné reťazce v Poľsku ako Kaufland a Rossmann z Nemecka, britské Tesco či francúzsky Carrefour výrazne presadili a dostali pod tlak domácich maloobchodníkov.

 

EK má iný názor než poľská národno-konzervatívna vláda aj na nezávislosť ústavného súdu a na jej odmietanie prijímania utečencov. V oboch prípadoch sa začalo voči Varšave konanie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies