Poľská vláda chce degradovať socialistických generálov na vojakov. Týka sa to aj exprezidenta Jaruzelského

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 08:00 • 2 min
Poľská vláda chce degradovať socialistických generálov na vojakov. Týka sa to aj exprezidenta Jaruzelského

Poľská neokonzervatívna vláda Právo a spravodlivosť (PiS) schválila koncom minulého týždňa návrh zákona o degradovaní generálov a admirálov, ktorí podľa nej v rokoch 1943 - 1990 zradili poľský ľud, pretože slúžili komunistickému režimu. Degradácia do hodnosti vojaka či námorníka sa týka už nežijúcich generálov vrátane bývalého prezidenta Wojciecha Jaruzelského (1923–2014).

slovakia

left justify in out

Medzi ďalšími sa návrh zákona týka tiež expremiéra Czeslawa Kiszczaka (1925–2015), a tiež prvého a zatiaľ jediného kozmonauta a neskoršieho generála Miroslawa Hermaszewského (76). Tento krok postihne tisíce dôstojníkov či poddôstojníkov v zálohe vrátane tých, ktorí sa v roku 1981 podieľali na vyhlásení výnimočného stavu.

 

"Každý sa mohol svojho času sám rozhodnúť, akou životnou cestou pôjde. Ak si niekto vybral angažmán pre komunistický režim, pre spoluprácu s ním v akejkoľvek forme, ponesie následky. Chceme tým našej krajine vrátiť spravodlivosť," vyhlásila hovorkyňa vlády Joanna Kopcinská.

 

"Pretože Jaruzelskému a Kisczakovi odoberieme ich vojenské hodnosti, nesmú v žiadnom prípade zostať ani na náhrobných kameňoch a musia byť vymazané," upozornil Waldemar Andzel, poslanec Sejmu za PiS.

 

Ďalší poslanec PiS Stanislaw Piete naviac požaduje, aby "hroby zradcov poľského národa zmizli z poľských vojenských cintorínov." Má sa tak stať na základe právnej normy, ktorú sa chystá parlamentu predložiť.

 

Poľské médiá pripomenuli, že Jaruzelski má na skromnom náhrobku len meno, dátium narodenia a smrti a pod nimi len jedno slovo vojak.

 

"S nechuťou sa pozerám na každú vojnu vyhlásenú nebožtíkom," kritizuje návrh zákona poľský exprezident Bronislaw Komorowski. Dodal, že Jaruzelski bol mužom z epochy tragédie, drámy, ale aj nádeje. "Navzdory tomu, že ma po vyhlásení výnimočného stavu poslal do väzenia a že som ho dlhé roky z hĺbky duše nenávidel, rešpektujem, že slúžil oddane takému Poľsku, aké vtedy bolo."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies