Čína vyzýva Rusko, aby prešlo na jüan

NETKY.SK • 21 November 2019, 12:8 • 2 min
Čína vyzýva Rusko, aby prešlo na jüan

MOSKVA, RIA Novosti – Na konajúcom sa v Moskve investičnom fóre „VTB Capital“ „Russia volá“ tentoraz sa zúčastnili vysokopostavení predstavitelia z Číny, ktorí aktívne naliehali na Rusko, aby používalo juaň ako spôsob platby a investícií.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimír Putin dal jasne najavo, že jeho krajina je vo všeobecnosti v tomto druhu spolupráce pozitívne naladená.

 

"Čínski kolegovia sa domnievajú, že je ešte priskoro na niektoré liberalizačné rozhodnutia, ale stabilita meny je zrejmá. Samozrejme to  vytvára predpoklady pre širšie použitie jüanu vo vzájomných dohodách", uviedol Putin.

 

Poznamenal tiež, že rubeľ je voľne zameniteľná mena v akomkoľvek objeme, čo znamená, že je veľmi vhodný k flexibilnému použitiu.

 

"Kombinácia týchto pozitívnych faktov na jednej aj na druhej strane robí nárast vzájomného vyrovnania v národných menách absolútne realistickým," verí prezident Ruskej federácie.  

 

"Teraz na tom aktívne pracujeme na úrovni ministerstva financií a centrálnych bánk. Objem zúčtovaní v národných menách je stále malý, ale rastie. Dúfam, že tento objem sa bude zvyšovať rýchlejšie ako dnes. Máme všetky predpoklady tomu veriť, aby to vyšlo presne tak ako má," vyhlásil Putin.

 

Centrálna banka Ruska šesť po sebe nasledujúcich štvrťrokov zvyšuje investície do čínskej meny. Do jüanu bolo pridelených 14,2% ruských medzinárodných rezerv a to je 69,2 miliárd dolárov alebo 464,4 miliárd jüanov z hľadiska menného kurzu.

 

Moskovská burza vo včerajších hodinách podpísala memorandum o porozumení s čínskou platformou na obchodovanie s menami China Foreign Exchange Trade System (CFETS), s cieľom zlepšiť kvalitu oceňovania menového páru čínsky jüan / Ruský rubeľ a stimulovať zúčtovanie v národných menách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona