Poľská munícia je po záruke, v prípade boja by nepriateľovi nanajvýš oškreli lak na tanku

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 11:30 • 2 min
Poľská munícia je po záruke, v prípade boja by nepriateľovi nanajvýš oškreli lak na tanku

VARŠAVA – Poľská armáda disponuje takou starou muníciou, že v prípade boja by si ani neškrtli.

slovakia

left justify in out

Väčšina poľských tankov je vybavená takou starou muníciou, že sú dokonca nebezpečné pre vlastnú posádku. Problém sa týka hlavne munície do kanónov sovietskeho pôvodu s kalibrom 125 milimetrov, ktoré sú vyzbrojené tanky T-72.

 

Takýmito tankami disponuje nie len poľská ale aj slovenská či česká armáda. Munícia bola vyrobená približne v 80. rokoch minulého storočia a už na tú dobu bola zastarala. S pribúdajúcimi rokmi je munícia tak stará, že by mohla ohroziť život posádky v tanku.  

 

Všetci poľský ministri tento fakt doposiaľ ignorovali za predpokladu, že sovietske tanky nahradia nové zo Západu. Poľsko si síce zaobstaralo modernejšie tanky nemeckej výroby no aj napriek tomu stále v ich arzenály prevyšuje sovietska výzbroj. Poľské ministerstvo obrany aj napriek tomu, že by malo starú vojenskú výzbroj jednoducho vyradiť, uvažuje nad ich modernizáciou.

 

"Situácia je tragická. Dokonca aj Sýrčania majú k dispozícii modernejšie náboje," tvrdí expert Jaroslaw Wolski. "Sú to tanky minulosti, v konflikte s ruskými tankami by už neboli účinné,"vyhlásil generál Waldemar Skrzypczak, bývalý veliteľ poľských pozemných síl.

 

Expert Damian Ratka situáciu až tak tragicky nevidí. Podľa jeho názoru, ak by sa poľským tankom podarilo nepriateľský tank zasiahnuť zozadu či z boku, mali by šancu ochromiť svojho soka. No podľa štatistík v boji prevažujú čelné strety.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies