Lekár radí ako sa liečiť v prípade, že ste pozitívny na ochorenie COVID-19 a kedy je vhodné volať RZP

NETKY.SK • 5 Január 2021, 11:36 • 2 min
Lekár radí ako sa liečiť v prípade, že ste pozitívny na ochorenie COVID-19 a kedy je vhodné volať RZP

BRATISLAVA – Doktor MUDr. Marek Kučera radí pacientom s ochorením COVID-19, ako treba postupovať pri liečbe a kedy je vhodné zavolať si RZP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Doktor Kučera na sociálnej sieti Facebook zverejnil presný postup domácej liečby ľudí s koronavírusomPri teplote nad 38 stupňov Celzia odporúča pacientom používať Novalgin, Paracetamol alebo Ibuprofen.

 

Dodržiavanie pitného režimu je nesmierne dôležité

Zdôrazňuje však, aby sa pacienti striktne riadili odporúčaným dávkovaním tak, ako je uvedené v príbalovom letáku. „Treba merať teplotu viackrát denne . Ak teploty nad 38 stC trvajú dlhšie ako 3 dni, treba kontaktovať všeobecného lekára,“ upozorňuje Kučera.

 

img

 

Lekár zároveň odporúča priebežne prijímať dostatok tekutín, či už vodu alebo bylinkové čaje. To znamená piť po menších množstvách.

 

Upozornil, že obzvlášť v prípade starších pacientov je pitný režim veľmi dôležitý. Aktívne im treba ponúkať tekutiny slamkou, hadičkou či po lyžičkách. Treba tiež sledovať ich močenie, pretože ak je pacienti dehydrovaný, klesá množstvo moču.

 

 

Ak sa stav zhoršuje, treba nasadiť antibiotiká

Lekár odporúča si z lekárne zaobstarať domáci CRP test. „ Z kvapky krvi ním viete zistiť, či sa vo vírusom oslabených dýchacích cestách nerozbieha aj bakteriálna superinfekcia, na ktorú treba predpísať aj antibiotiká,“ vysvetlil Kučera.

 

V prípade, ak sa vyskytnú ťažkosti s dýchaním pri námahe, či len na ceste na toaletu alebo po schodoch, je na mieste kúpiť si "štipcový"/"prstový" oxymeter, ktorý zistí hladinu kyslíka v krvi.

 

Čo robiť v prípade problémov s dýchaním?

„Normálna saturácia krvi kyslíkom je nad 94 %, pod 90% treba organizmu dodávať kyslík, pričom každé ďalšie percento nadol hovorí o zhoršovaní stavu. Sledovať môžete aj dychovú frekvenciu, mala by byť nižšia ako 20 x za minútu. Ak sa Vám ťažko dýcha aj v kľude alebo došlo k zhoršeniu dýchania náhle volať RZP,“ odporúča lekár.

 

img

 

V prípade suchého kašľa je vhodné používať Stoptussin, Ditustat alebo iné liečivá. Lekár tiež odporúča užívať podpornú liečbu, teda vitamín D, selén, zinok, vitamín C, Imunoglukan.

 

Pre pacientov, ktorí sa zároveň liečia na nízky krvný tlak, je dôležité v prípade horúčky alebo dehydratácie, kontaktovať všeobecného lekára. Ten následne zváži úpravu alebo vysadenie antihypetenzívnej liečby a liekov na odvodnenie.

 

Kedy treba volať RZP?

  • Ak sa pacientom zhorší ich vedomie alebo sú dezorientovaní
  • Ak viac dní pretrváva horúčka nad 38 stupňov Celzia
  • Pri poklese saturácie krvi O2 pod 90 %
  • Pri podstatnom znížení množstva moču a pretrvávajúcom poklese krvného tlaku na nízke hodnoty, obvykle pod 100 mmHg systolickeho tlaku
  • Pri výrazných, alebo náhle vzniknutých prejavoch dušnosti
  • Pri zrýchlení dychovej frekvencie nad 20/min
  • Pri kolapse
     

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies