Polovica ľudí v Británii ochorie počas svojho života na rakovinu

NETKY.SK • 4 Február 2015, 09:31 • 2 min
Polovica ľudí v Británii ochorie počas svojho života na rakovinu

LONDÝN - Každému druhému človeku v Británii bude niekedy počas jeho života diagnostikovaná rakovina, naznačila nová analýza spoločnosti Cancer Research UK. Vychádza z novej metodiky výpočtu, informovala dnes na svojej stránke stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Podľa predchádzajúcej metodiky hrozila rakovina približne každému tretiemu Britovi. 

 

Keďže sa ľudia dožívajú vyššieho veku, znamená to, že sa viac z nich stretne s rakovinou. Nie je to však nevyhnutné a ovplyvniť to možno životným štýlom, ak človek s nadváhou schudne a fajčiar prestane fajčiť. Dobrou správou je, že narastá počet ľudí, ktorí s rakovinou prežívajú, citovala BBC spoločnosť Cancer Research UK.

 

Uvádza, že s rakovinovým ochorením sa stretne počas života takmer 54 percent mužov a necelých 48 percent žien. Klesajúci počet úmrtí na srdcové ochorenia a infekcie znamená, že viac ľudí žije dostatočne dlho na to, aby sa u nich vyvinula rakovina. 

 

Podľa vedúceho analytika profesora Petra Sasieniho z Univerzity kráľovnej Márie v Londýne "je dosť veľa vecí, ktorými môžeme zabrániť rakovine". Hovorí o faktoroch životného štýlu vrátane obezity, konzumácie červeného mäsa a fajčení, ktoré zvyšujú riziká vývoja ja rakovinového nádoru.

 

Výskyt rakoviny pľúc u žien sa naďalej stále zvyšuje. Podľa profesora Sasieniho môže zdravý životný štýl znížiť celoživotné riziko výskytu rakoviny z 50 na 30 percent. 

 

Ženy však zrejme naďalej bude najviac ohrozovať rakovina prsníka a mužov rakovina prostaty. Rýchlo stúpa ale aj výskyt ďalších typov rakovinových nádorov - napríklad tráviacej sústavy (v dôsledku refluxu žalúdočnej kyseliny pri obezite) či rakoviny hlavy alebo hrtanu spôsobenej ľudským papilomavírusom (zrejme v dôsledku orálneho sexu). 

 

Výkonný riaditeľ Cancer Research UK, dr. Harpal Kumar, pre BBC zdôraznil, že treba plánovať v predstihu, aby sa zabezpečilo, že tento nárast výskytu rakoviny u občanov britský systém národnej zdravotnej starostlivosti (NHS) zvládne. V opačnom prípade hrozí v budúcnosti kríza.

 

Lekári sa zhodujú, že treba konať súčasne na troch frontoch - v oblasti prevencie, rýchlejšej diagnostiky a lepšej liečby, starostlivosti a následnej starostlivosti o všetkých pacientov, dodáva BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies