Poľnohospodárska výroba by mala v roku 2016 aj 2017 klesať

NETKY.SK • 18 September 2016, 12:46 • 2 min
Poľnohospodárska výroba by mala v roku 2016 aj 2017 klesať

BRATISLAVA - Slovenské poľnohospodárstvo bude v roku 2016 aj 2017 klesať a zníži svoju produkciu. Pokles sektora by mal dosiahnuť 3,9 %, respektíve 1,5 %. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CEEC Research o stave slovenského poľnohospodárstva za druhý kvartál tohto roka. Prepad objemu produkcie očakáva sedem riaditeľov z desiatich. Len 23 % z nich očakáva rast sektora.

slovakia

left justify in out

"V roku 2015 bol pokles rastlinnej produkcie pri takmer všetkých rastlinných komoditách okrem pšenice, ovocia a  strukovín. Nastal pokles stavov hospodárskych zvierat, okrem stavov hovädzieho dobytka a hydiny," uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. Podniky zamerané na rastlinnú výrobu očakávajú pokles o 3,9 %. Firmy, ktoré sú zamerané na živočíšnu výrobu, odhadujú prepad na úrovni 4,0 %.


Ďalší poklesu poľnohospodárskeho sektora očakáva 53 % riaditeľov poľnohospodárskych podnikov a družstiev aj v roku 2017, a to v  priemere o 1,5 %. Horšie by na tom podľa analýzy mali byť podniky zamerané na živočíšnu výrobu. Ich zástupcovia odhadujú pokles objemu produkcie o 2,2 %.


V roku 2016 budú podľa CEEC Research klesať aj tržby poľnohospodárskych spoločností, a to v priemere o 2,2 %. V roku 2017 budú podľa riaditeľov poľnohospodárskych podnikov a družstiev, ktorí sa prieskumu zúčastnili, tržby stagnovať. Dôvodom negatívneho vývoja podľa nich bude pokles a znižovanie produkcie slovenského poľnohospodárstva, od ktorého firmy odvodzujú vývoj tržieb sektora. "Tržby v sektore poklesli o približne 3,3 % pri stagnujúcich tržbách v rastlinnej výrobe a poklese tržieb v živočíšnej výrobe až o 6 %", uviedol Semančík.


Kapacity poľnohospodárskych spoločností sú v súčasnej dobe vyťažené z 85 %, čo je o osem percent viac než v minulom výskume vo februári a marci 2016. Vyťaženie spoločností zameraných na rastlinnú výrobu dosiahlo 84 %. Podniky zamerané na živočíšnu výrobu mali v dobe výskumu 13 % voľných kapacít.


CEEC Research je analytickou spoločnosťou, ktorá sa zameriava na výskumy v oblasti poľnohospodárstva, stavebníctva, strojárenstva a verejných zákaziek. Spoločnosť poskytuje analýzy vybraných sektorov od roku 2006, ich služby využíva 17 tisíc spoločností z celého sveta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies