AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusko reagovalo na žiadosť Turecka o vyslaní bojových lodí

NETKY.SK • 2 Marec 2022, 06:11 • 2 min
AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusko reagovalo na žiadosť Turecka o vyslaní bojových lodí

KYJEV/CHARKOV - Ruská invázia na Ukrajine pokračuje. Netky prinášajú prehľad najaktuálnejších správ z oblasti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 2. 3. 20:00

 

Rusko v stredu vyhlásilo, že od vpádu na Ukrajinu, ktorý sa začal minulý týždeň vo štvrtok, prišlo o život 498 ruských vojakov. Ide o prvé oficiálne vyjadrenie Moskvy v súvislosti s vlastnými stratami. Ukrajina tvrdí, že táto bilancia je omnoho vyššia. „Pri výkone služby zahynulo už 498 ruských vojakov,“ uviedol vo vyhlásení odvysielanom štátnou televíznou stanicou hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. Dodal, že zranenia utrpelo „1 597 našich druhov“.

 

Konašenkov ďalej uviedol, že na tejto „špeciálnej vojenskej operácii“ sa nezúčastňujú žiadni odvedenci ani kadeti vzdelávacích inštitúcií ruského ministerstva obrany. Správy o tom, že Rusko utrpelo omnoho väčšie straty, Konašenkov označil za „centralizované dezinformácie“. Ukrajinský Inštitút pre štúdium vojny (ISW) predtým uviedol, že Rusko masívne bagatelizuje svoje straty a zverejňuje údaje o „nepravdepodobne nízkom“ počte vojakov, ktorí boli zabití alebo utrpeli zranenia v tomto konflikte.

 

Ukrajinské ozbrojené sily, ktoré priebežne zverejňujú aktualizáciu o ruských stratách, tvrdia, že Moskva zaznamenala dosiaľ 5 840 obetí. O aké obete ide, Kyjev nešpecifikoval. Rusko tvrdí, že jeho armáda na Ukrajine pracuje na „denacifikácii“ krajiny. Kyjev v stredu uviedol, že od začiatku invázie zahynulo 2 000 ukrajinských civilistov.

 

 

Aktualizácia 2. 3. 19:45

 

České pivo už v Rusku nekúpite.

 

 

Aktualizácia 2. 3. 19:30

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že Moskva stále trvá na „demilitarizácii“ Ukrajiny a mal by existovať zoznam konkrétnych zbraní, ktoré by nikdy nemali byť umiestnené na ukrajinskom území. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. „Musia sa stanoviť konkrétne druhy útočných zbraní, ktoré nikdy nebudú umiestnené na Ukrajine a nebudú sa ani vyrábať,“ povedal Lavrov pre arabskú televíziu al-Džazíra v interview, ktorého text zverejnili na webovej stránke jeho ministerstva.

 

Lavrov povedal, že Rusko uznáva prezidenta Volodymyra Zelenského ako ukrajinského lídra a privítalo ako „pozitívny krok“ tú skutočnosť, že Zelenskyj chce prijať bezpečnostné záruky. „Naši vyjednávači sú pripravení na druhé kolo diskusií s ukrajinskými zástupcami o týchto zárukách,“ doplnil Lavrov. Zelenskyj v utorok v interview povedal, že Rusko musí zastaviť bombardovanie Ukrajiny, až potom sa môžu uskutočniť ďalšie rozhovory. Žiadal bezpečnostné záruky, ale od NATO, a nie od Ruska.

 

Ukrajinský prezident totiž povedal, že ak by NATO zavrelo dvere Ukrajine, Kyjev by žiadal právne záväzné záruky. „Pokiaľ naši partneri nie sú pripravení prijať Ukrajinu do NATO, pretože Rusko to nechce, mali by vypracovať spoločné bezpečnostné záruky pre Ukrajinu. To znamená, že máme svoju územnú celistvosť, že naše hranice sú chránené, máme osobitné vzťahy so všetkými našimi susedmi, sme úplne v bezpečí a garanti, ktorí nám poskytujú bezpečnosť, to garantujú právne,“ vysvetlil Zelenskyj.

 

Aktualizácia 2. 3. 19:00

 

Gruzínsko „okamžite“ požiada o členstvo v Európskej únii, oznámila v stredu tamojšia vládnuca strana Gruzínsky sen. TASR o tom informuje na základy správy agentúry AFP. Rozhodnutie oznámil predseda Gruzínskeho sna Irakli Kobachidze. Gruzínsko podľa jeho slov EÚ žiada, aby jeho žiadosť urýchlene posúdila a prijala rozhodnutie, ktoré Gruzínsku udelí štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Únii.

 

Aktualizácia 2. 3. 18:20

 

V piatok 4. marca sa v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie uskutoční mimoriadne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí. Rokovania na úrovni šéfov diplomacie 30-člennej Aliancie, informuje spravodajca TASR. Stretnutie sa uskutoční za fyzickej účasti ministrov a bude mu predsedať generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

 

Podľa tlačovej správy NATO sa na rokovaniach, ktoré sa začnú o 10.00 h SEČ, zúčastnia aj ministri zahraničných vecí Fínska a Švédska, ktorých krajiny nie sú členmi Aliancie, ako aj vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Slovensko bude na zasadnutí zastupovať minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý sa neskôr, v piatok popoludní, zúčastní aj na mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v bruselskom sídle Európskej rady, ktoré bude rovnako zamerané na rusko-ukrajinský vojnový konflikt.

 

Aktualizácia 2. 3. 17:30

 

Európska únia v stredu uvalila sankcie na 22 vysokopostavených bieloruských vojenských dôstojníkov za úlohu Minska pri napomáhaní Rusku pri invázii na Ukrajinu. Na „čiernom zozname“ EÚ sa ocitlo 6 generálov a 16 plukovníkov. TASR o tom informovala na základe správ od agentúr AFP a DPA. „Bielorusko sa zúčastňuje na nevyprovokovanej ruskej invázii proti Ukrajine tým, že umožňuje vojenskú agresiu zo svojho územia,“ uvádza sa v oficiálnom sankčnom dokumente. Osobám na čiernom zozname je zakázane cestovanie do krajín EÚ a sankcie rátajú aj so zmrazením aktív. Európska únia zároveň vyzvala Bielorusko, aby dodržiavalo medzinárodné záväzky a prestalo sa zapájať do agresie voči svojmu južnému susedovi.

 

 

Aktualizácia 2. 3. 16:40

 

Ukrajina v stredu vyzvala znepokojené matky ruských vojakov zajatých na bojisku, aby si prišli vyzdvihnúť svojich synov. Podľa agentúry AFP je tento krok zjavnou snahou skomplikovať situáciu Moskve. „Bolo prijaté rozhodnutie odovzdať zajatých ruských vojakov ich matkám, ak si ich prídu vyzdvihnúť na Ukrajinu, do Kyjeva,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany vo vyhlásení. Týždeň po ruskej invázii na Ukrajinu Kyjev tvrdí, že doteraz zajal desiatky ruských vojakov.

 

Aktualizácia 2. 3. 16:15

 

Nemecko je pripravené na situáciu, ak by Rusko zastavilo export plynu do krajiny. Berlín pracuje na novom energetickom pláne, aby ukončil túto závislosť. TASR o tom informuje na základe správy Yahoo Finance. Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck povedal v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk, že Nemecko je pripravené posilniť strategické rezervy, ak Rusko preruší dodávky plynu. „Sme na to pripravení. Môžem ubezpečiť, že počas tejto zimy a leta nič nehrozí. Pre budúcu zimu prijmeme nové opatrenia,“ uviedol Habeck. Berlín si môže pre prípad, ak by Moskva zastavila dodávky plynu do Nemecka, ponechať v rezerve „uhoľné elektrárne. „Takže prijímame aj predbežné opatrenia pre najhorší prípad, ktorý však ešte nenastal, keďže Rusi naďalej dodávajú.“

 

 

Aktualizácia 2. 3. 16:00

 

Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS) v stredu oznámila, že od začiatku ruskej invázie zahynulo v krajine 2 000 civilistov. Informovala o tom agentúra AP s tým, že túto bilanciu nie je možné nezávisle overiť. „Ukrajina a ukrajinský ľud sa už viac ako 160 hodín bránia zákernému a cynickému útoku Ruska a Bieloruska. Každou hodinou strácame životy ďalších našich detí, žien a vojakov. Počas siedmich dní vojny Rusko zničilo stovky objektov dopravnej infraštruktúry, obytných budov, nemocníc a materských škôl,“ napísal ukrajinský úrad na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook.

 

Ukrajinské pohotovostné služby podľa vyhlásenia prišli o desať záchranárov a 13 ďalších sa zranilo pri plnení svojich úloh. „Hlavné úsilie záchranárov je zamerané na záchranu ľudí. Zachránili sme životy viac ako 150 osôb, uhasených bolo viac ako 400 požiarov a evakuovaných bolo viac ako 500 ľudí. Pyrotechnici zneškodnili 416 výbušných zariadení,“ dodala DSNS.

 

 

Aktualizácia 2. 3. 15:20

 

Cena plynu v Európe vzrástla v stredu na nový rekord takmer 195 eur za megawatthodinu (MWh). Tlak na cenu plynu zvyšujú obavy z jeho nedostatku po uvalení rozsiahlych sankcií na Rusko. Prudko vzrástli aj ceny ropy, pričom cena Brentu nakrátko prekročila 113 USD (101,24 eura) za barel (159 litrov). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a údajov agentúry Bloomberg. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent prekročila v stredu už niekoľko hraníc, naposledy 113 USD za barel, čo bola najvyššia úroveň od leta 2014. Aj cena americkej ľahkej ropy WTI prekonala niekoľkoročné maximá, keď vzrástla na 111,50 USD/barel.

 

Aktualizácia 2. 3. 14:00

 

Členské krajiny EÚ v stredu súhlasili s vylúčením kľúčových ruských bánk zo systému SWIFT, ktorý je dominantným svetovým systémom finančných správ. Uvádza to bruselský spravodajca TASR na základe informácií Európskej komisie (EK). Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla, že EÚ „rýchlosťou svetla“ prijala tri po sebe idúce vlny prísnych sankcií proti ruskému finančnému systému, jeho high-tech priemyslu a proti skorumpovanej elite. „Ide o najväčší balík sankcií v histórii Únie. Dnešné rozhodnutie o odpojení kľúčových ruských bánk od siete SWIFT vyšle (ruskému prezidentovi) Vladimirovi Putinovi a Kremľu ďalší jasný signál,“ uviedla v správe pre médiá.

 

Zoznam dotknutých bánk bol zverejnený v Úradnom vestníku EÚ. Patria tam napríklad VTB (druhá najväčšia banka v Rusku), Bank Rossija, Otkrytije, Novikombank, Promsviazbank, Sovkombank a VEB.RF. EÚ však neodpojila od systému SWIFT banky Sberbank a Gazprombank, ktoré sú hlavnými sprostredkovateľmi platieb za energiu v EÚ. Členské krajiny eurobloku vyjadrili obavy, že sankcionovanie týchto dvoch finančných inštitúcií povedie k nárastu cien energií v Európe.

 

Aktualizácia 2. 3. 12:17

 

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v utorok informoval, že Rusko na základe požiadavky Turecka zrušilo svoju žiadosť poslať štyri bojové lode cez turecké vody do Čierneho mora. Informuje o tom v stredu agentúra Reuters.

 

Čavušoglu pre tureckú televíziu Habertürk povedal, že Ankara požiadalo Rusko, aby nevyslalo vojenské lode ešte predtým, než v nedeľu označila ruskú operáciu na Ukrajine za vojnu. To jej v pondelok umožnilo uzavrieť prieplavy Bospor a Dardanely pre bojové lode podľa Konvencie z Montreux.

 

img

Mevlüt Čavušoglu

 

„Rusko informovalo, že ich štyri lode prejdú prielivmi 27. a 28. februára,“ povedal Čavušoglu a dodal, že Moskva následne rešpektovala požiadavku Ankary, aby tieto lode tureckými vodami nepreplávali. „Toto rozhodnutie by nemalo nikoho uraziť, pretože Konvencia z Montreaux platí včera, dnes aj zajtra, takže ho budeme implementovať,“ informoval turecký minister zahraničných vecí.

 

Čavušoglu zopakoval, že Turecko sa nepridá k sankciám západných krajín proti Rusku. Ankara má s Moskvou úzke obchodné vzťahy a je so svojimi vyjadreniami o situácii na Ukrajine opatrná. Svojimi krokmi sa snaží predísť eskalácii napätia na Ukrajine, s ktorou má Turecko taktiež dobré vzťahy.

 

Aktualizácia 2. 3. 9:19

 

Ruské ostreľovanie ukrajinského mesta Charkov si za uplynulý deň vyžiadalo 21 mŕtvych a 112 zranených, oznámil to v stredu na Facebooku šéf charkovskej regionálnej správy Oleh Sinehubov. 

 

Ukrajinské obranné pozície boli v noci na stredu „neustále pod nepriateľskou paľbou“, uviedol Sinehubov s tým, že ruská armáda útočila na severovýchodné a severné časti mesta. Zároveň potvrdil, že došlo k útoku na miestnu vojenskú nemocnicu.

 

img

 

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v stredu vyhlásil, že ruskí vojaci prevzali plnú kontrolu nad mestom Cherson ležiacim na juhu Ukrajiny. 

 

Civilná infraštruktúra a mestská doprava v Chersone fungujú podľa Konašenkova v bežnom režime. Mesto takisto nepociťuje nedostatok potravín a základného tovaru. Prebiehajú rokovania medzi ruským velením a správou mesta a regiónu o zachovaní fungovania sociálnej infraštruktúry, zabezpečení poriadku a bezpečnosti obyvateľstva, dodal Konašenkov.

 

Aktualizácia 2. 3. 9:00 

 

Rusko spustilo cvičenie jadrových ponoriek. Severná flotila uviedla, že niekoľko jej ponoriek sa zapojilo do cvičenia v týchto „búrlivých podmienkach“. Pridať by sa malo aj niekoľko vojnových lodí, ktoré majú chrániť polostrov Kola, kde sa nachádzajú námorné základne. 

 

V lesoch Irkutskej oblasti zase rozmiestnili odpaľovacie zariadenia medzikontinentálnych rakiet. Uviedlo to ministerstvo obrany. Zatiaľ však nie je známe, či sú tieto kroky súčasťou bežného jadrového cvičenia alebo súvisia s inváziou na Ukrajinu.  

 

Aktualizácia 2. 3. 7:21 

 

Starosta juhoukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci na dnes miestnu železničnú stanicu a prístav. Podľa jeho slov sa ruská okupácia mesta už začala, informovala v stredu stanica BBC.

 

Situácia v Chersone zostáva podľa BBC nejasná. Podľa správ miestnych médií sa ruskí vojaci pohybujú po uliciach tohto takmer 300-tisícového mesta. „Boje stále pokračujú a okupácia nášho mesta sa už začala,“ povedal chersonský starosta pre miestnu rozhlasovú stanicu.

 

Podľa jeho slov už v meste zahynulo množstvo ľudí, vojakov aj civilistov. Miestne úrady sa snažia evakuovať obyvateľov alebo ich uchýliť do krytov. Podľa ukrajinského ministerstva vnútra v meste pokračujú boje a zatiaľ zostáva pod ukrajinskou kontrolou, uvádza The Guardian. Podľa jedného z predstaviteľov miestnej samosprávy si už ruský útok na Cherson vyžiadal zhruba 200 obetí.

 

Možno vás zaujme: Konvoj neďaleko Kyjeva spomalil. Rusom sa kazia vozidlá

 

Ruské vysielanie BBC zverejnilo aj video, na ktorom sú zábery z ostreľovania Chersonu a prieniku ruských vojakov do mesta. Už počas utorka prichádzali správy, že ruskí vojaci sú na predmestiach Chersonu a zriaďujú tam kontrolné stanovištia. 

 

Ruské pozemné jednotky minulý týždeň vo štvrtok vstúpili na južnú Ukrajinu z územia polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Práve na juhu Ukrajiny dosahujú ruské invázne vojská najvýraznejšie úspechy. Ruská ofenzíva sa tam zameriava aj na mestá Odesa a Mykolajiv.

 

 

Pôvodný článok:

 

Ukrajinská armáda oznámila, že na druhé najväčšie mesto Charkov v noci zaútočili ruskí výsadkári. V meste podľa nich po výsadku Rusov vypukli ťažké boje.

„Príslušníci ruských výsadkových jednotiek pristáli v Charkove a napadli miestnu nemocnicu. Pokračujú boje medzi útočníkmi a Ukrajincami,“ uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení zverejnenom v aplikácii Telegram.

 

Podľa stanice BBC, ktorá sa odvolala na ukrajinskú agentúru UNIAN a predstaviteľov ukrajinskej armády, ruskí výsadkári napadli jednu z miestnych vojenských nemocníc. Šéf tamojšej polície v stredu potvrdil, že situácia v okolí nemocnice je stabilizovaná a nezomrel žiadny ukrajinský vojak. 

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA Ohlásené sú ďalšie útoky! Výzva k obyvateľom, aby opustili svoje domovy

 

Podľa informácii Ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU k ruskému výsadku došlo v približne 1,5-miliónovom Charkove krátko pred 3:30 miestneho času, píše denník The Guardian.

 

Moskva v utorok zintenzívnila šesťdňovú ofenzívu proti Ukrajine, pričom len v Charkove si ruské raketové a delostrelecké útoky vyžiadali životy najmenej 18 civilistov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v tejto súvislosti obvinil Rusko z praktizovania štátneho terorizmu.

 

V centre Charkova raketa v utorok zasiahla budovu miestnych úradov na tamojšom Námestí slobody, ktoré je vôbec najväčším námestím na Ukrajine, informovali miestne médiá, podľa ktorých raketa zabila najmenej 6 ľudí. Ruské rakety zasiahli mesto už v pondelok, keď si vyžiadali najmenej 11 mŕtvych, desiatky zranených a 87 zničených budov.

 

K téme: Rusko nedovolí, aby mala Ukrajina jadrové zbrane, povedal Lavrov

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies