Politológovia: Kiska sa pridal k väčšine európskych politikov

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 12:23 • 2 min
Politológovia: Kiska sa pridal k väčšine európskych politikov

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska sa pridal k väčšine politikov demokratických štátov Európskej únie, keďže sa na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve nezúčastní.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA sa na tom zhodli politológovia Ján Baránek a Michal Horský. "Ja si myslím, že to rozhodnutie nie je celkom správne, lebo sa spája ukrajinský konflikt s históriou. Pre Rusov je to veľmi dôležitý dátum, pre nich totiž ide o Veľkú vlasteneckú vojnu," vysvetľuje Baránek. Dodáva, že týmto krokom Kiska potvrdil svoj postoj, keďže je väčším kritikom Putina ako premiér Robert Fico. Podľa Baránka je "logické, že Kiska na oslavy do Moskvy nepocestuje. Ak by išiel, bolo by to nekonsenzuálne".


"Ak zvážim, že drvivá väčšina hláv demokratických štátov EÚ nejde do Moskvy, je tento symbolický krok prezidenta správny," tvrdí politológ Michal Horský. Dodal, že Kiskovo rozhodnutie padlo päť minút po 12. Podľa Horského je tiež dôležité, aby si Kiska našiel iný spôsob, ako si uctí pamiatku padlých sovietskych vojakov. Upozorňuje, že v utorok ruská agentúra TASS vydala vyhlásenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý na oslavách očakáva predsedu vlády Roberta Fica.


Prezident Andrej Kiska dnes v Bardejove vyhlásil, že sa nezúčastní na oslavách pri príležitosti 70. výročia ukončenia II. svetovej vojny v Moskve. Výročie si chce pripomenúť na viacerých miestach bojov na území Slovenska. Kiska informoval, že 8. mája chce navštíviť čo najviac cintorínov od Dukly až po bratislavský Slavín, kde sú pochovaní vojaci Červenej armády - Rusi, Ukrajinci, vojaci Československej armády, Rumuni, Francúzi aj mnohí ďalší.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies