Polícia sa intenzívne pripravuje na bezproblémový priebeh marcových volieb

NETKY.SK • 26 Január 2012, 13:34 • 2 min
Polícia sa intenzívne pripravuje na bezproblémový priebeh marcových volieb

Polícia sa intenzívne pripravuje na bezproblémový priebeh marcových volieb

slovakia

left justify in out

img

Úlohou Policajného zboru je pomáhať občanom a chrániť ich životy, zdravie a majetok. Polícia dohliada aj na dodržiavanie verejného poriadku a v prípade potreby prijíma opatrenia na odvrátenie hroziaceho nebezpečenstva. V súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Národnej rady Slovenskej republiky v marci tohto roku, sa polícia pripravuje na zabezpečenie pokoja, nerušeného priebehu volieb, ako aj  ochrany verejného poriadku. „Organizujeme vyčlenenie dostatočného počtu síl a prostriedkov, aby sme úlohu zabezpečiť nerušený priebeh volieb do národnej rady zvládli,“ povedal viceprezident Policajného zboru plk. JUDr. Ľubomír Ábel. 10. marca tohto roka budú policajné hliadky venovať zvýšenú pozornosť ochrane sídiel volebných komisií a ich blízkemu okoliu. V mestách a obciach budú dohliadať na verejný poriadok nielen motorizované, ale aj pešie policajné hliadky. V teréne budú aj príslušníci kriminálnej polície. V prípade potreby budú pripravené aj ďalšie špeciálne policajné útvary a pyrotechnici.

Polícia v tejto fáze príprav na voľby sústredí svoju pozornosť aj na preventívnu komunikáciu smerom k verejnosti. S cieľom efektívnej spolupráce so všetkými skupinami obyvateľstva, ktoré by mohli napomôcť predchádzať protiprávnemu konaniu počas marcových volieb inicioval viceprezident Policajného zboru plk. JUDr. Ľubomír Ábel celoslovenské stretnutie policajných špecialistov na rómsku problematiku. Dnes, 26. januára tohto roka sa tak v Košiciach stretli predstavitelia Úradu vlády Slovenskej republiky, policajných špecialistov na rómsku problematiku so zástupcami ďalších služieb polície. Na stretnutí policajný viceprezident zdôraznil potrebu vzájomnej komunikácie a informovanosti medzi zainteresovanými subjektmi, aby sa predišlo akémukoľvek narušeniu, či zmareniu volieb. Stretnutie prebehlo v živej diskusii, viacerí z účastníkov prispeli užitočnými informáciami. Medzi iným diskutovali aj o možnom „kupovaní hlasov“ ako aj o opatreniach, ako takému konaniu môže polícia v spolupráci ďalšími inštitúciami, obcami a skupinami obyvateľov predchádzať. Každý prijatý podnet alebo trestné oznámenie pre podozrenie z trestnej činnosti, či priestupku polícia preverí,“ zdôraznil viceprezident Ábel.

 Polícia sa pripravuje aj na konanie v prípadoch trestného činu Volebná korupcia (§ 336a Trestného zákona), ktorý pribudol v Trestnom zákone. Tohto trestného činu sa dopustí ten, kto priamo alebo cez sprostredkovateľa poskytne, ponúkne alebo sľúbi úplatok tomu, kto má právo voliť. A to s cieľom, aby volil určitým spôsobom, nedovolil určitým spôsobom, alebo nevolil vôbec, prípadne sa nezúčastnil volieb. Páchateľom tohto trestného činu hrozí trest odňatím slobody až na dva roky. Jeden až päť rokov hrozí napríklad páchateľovi, ktorý má postavenie verejného činiteľa, prípadne ak sa páchateľ trestného činu volebnej korupcie dopustí verejne, teda úplatok ponúkne alebo sľúbi verejne. 

„Policajný zbor bude na voľby pripravený. Verím, že aj toto stretnutie, ktoré hodnotím ako veľmi efektívne, a najmä nastavená komunikácia, prispejú k zabezpečeniu nerušeného priebehu volieb,“ uzavrel viceprezident Policajného zboru plk. JUDr. Ľubomír Ábel.

Zdroj: PPZ SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies