Polícia ani v starých prípadoch nerezignuje, páchatelia sa nemôžu cítiť bezpečne

NETKY.SK • 11 Október 2017, 14:59 • 2 min
Polícia ani v starých prípadoch nerezignuje, páchatelia sa nemôžu cítiť bezpečne

BRATISLAVA - Obvinenie dvoch mužov v kauze vraždy advokáta Ernesta Valka dokazuje, že polícia nerezignuje ani v starších prípadoch a páchatelia sa nemôžu cítiť bezpečne.

slovakia

left justify in out

Po dnešnom zasadnutí vlády to vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák. "Viackrát, keď sa ma na to pýtali pri tých výročiach, sme naznačovali, že kde asi sa nachádzajú (páchatelia), ale, že treba mať nezvratné dôkazy, ktoré tú situáciu posunú dopredu," uviedol minister s tým, že v tomto prípade sa ich vyšetrovateľom podarilo získať.

 

"Ja sa chcem naozaj za prácu policajtom veľmi pekne poďakovať, lebo to je garanciou toho, že v takýchto citlivých prípadoch sa nevzdávajú a verím, že sa im podarí postúpiť aj v prípade vraždy Daniela Tupého," dodal minister.

Predbežný motív vraždy prominentného právnika Ernesta Valka je majetkový, konkrétne lúpež. Na tlačovej besede to dnes potvrdili zástupcovia polície a Generálnej prokuratúry (GP) SR.

 

"Boli obvinené dve osoby, jedna pre vraždu, druhá pre lúpež," uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár s tým, že iné verzie vyšetrovania sa zatiaľ nepotvrdili. Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky konkretizoval, že Jozef R., ktorý je momentálne vo výkone trestu pre inú trestnú činnosť, čelí obvineniu z vraždy v súbehu s trestnými činmi lúpeže, porušovania domovej slobody a nedovoleného ozbrojovania.

 

Čelí tiež obvineniu z vraždy v ďalšom prípade, pričom podľa polície usmrtil spolupáchateľa Antona H., s ktorým páchal trestnú činnosť. Druhý obvinený Jaroslav K., ktorý je momentálne vo väzbe v inej veci, čelí obvineniu pre lúpež.

Ernesta Valka zavraždili 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu. Bývalý predseda Ústavného súdu ČSFR bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.


Objasnenie vraždy prominentného advokáta je veľký úspech policajného zboru. Povedal bývalý policajný prezident Ján Packa

 

"Ja som rád, že je objasnená vražda Ernesta Valka, pretože v čase, keď sa to stalo, bolo okolo toho množstvo pochybností, teórií ohľadom atentátu, ale nakoniec to bola, bohužiaľ, jednoduchá lúpežná vražda spáchaná páchateľmi, ktorí boli dobre pripravení, ktorí to robili stále. Takže je to naozaj po toľkých rokoch veľký úspech policajného zboru a ja sa môžem len tešiť," uviedol Packa.

 

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara sa obvinení ešte v októbri 2010 mali rozhodnúť, že sa pokúsia vylúpiť dom Ernesta Valka. Dopredu plánovaná lúpež sa skončila 8. novembra 2010 vraždou právnika. "Jozef mal strelnú zbraň a mal vystreliť na poškodeného. Trafil ho do ľavej strany hrude a spôsobil mu smrteľné zranenie," opísal Gašpar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies