Poliaci založili nové politické hnutie - Združenie ModernéPL

NETKY.SK • 1 Jún 2015, 08:24 • 2 min
Poliaci založili nové politické hnutie - Združenie ModernéPL

VARŠAVA - Tisíce ľudí z celého Poľska, prevažne mladých, sa dnes zúčastnili na ustanovujúcom kongrese nového občianskeho politického hnutia, ktoré založil ekonóm Ryszard Petru, učeň Leszka Balcerowicza, informoval server wyborcza.pl.

slovakia

left justify in out

Hnutie sa po poľsky nazýva Stowarzyszenie NowoczesnaPL, čo znamená Združenie ModernéPL. Chce oslobodiť poľskú ekonomiku od politiky a dať ľuďom väčšie slovo v záležitostiach, ktoré sa bezprostredne dotýkajú ich regiónu a života.

"Súčasná politická debata je bezúčelná. Chýba tu skutočnú diskusia o zdravotnej službe, o vzdelávacom systéme," citovala Ryszarda Petra tlačová agentúra AP. "Občianska spoločnosť musí konfrontovať staré strany," dodal bývalý poradca autora poľskej ekonomickej transformácie.

 

Hnutie vzniklo niekoľko mesiacov pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami na jeseň. Chce dosiahnuť, aby štát prestal financovať politické strany a poslanci nemohli zastávať funkciu dlhšie ako dve volebné obdobia po sebe, chce zlepšiť finančnú klímu pre malých podnikateľov a presadiť reformu systému sociálnej pomoci.

 

Ustanovujúci kongres hnutia sa konal týždeň po prezidentských voľbách, v ktorých nad úradujúcim prezidentom v druhom kole hlasovania neočakávane zvíťazil kandidát konzervatívnej opozície Andrzej Duda.

 

Volebná porážka prezidenta Bronislawa Komorowského, spájaného s vládnucou Občianskou platformou, je pripisovaná nespokojnosti mladých voličov a voličov z vidieka. Mnohí z nich majú podľa agentúry AP pocit, že je vládnuca strana zameraná príliš podnikateľsky a na nich nemyslí. Porážka Komorowského je tak varovaním pre Občiansku platformu pred parlamentnými voľbami, dodala AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies