Londýnčania vyšli do ulíc, podporil ich aj Glasgow. Čo žiadajú?

NETKY.SK • 24 Júl 2022, 9:24 • 2 min
Londýnčania vyšli do ulíc, podporil ich aj Glasgow. Čo žiadajú?

LONDÝN/GLASGOW - Aktivisti a demonštranti žiadajú rýchlejšie a efektívnejšie kroky proti klimatickým zmenám.

slovakia

left justify in out

Meteorológovia zaznamenali v utorok v Anglicku rekordných 40,3 stupňa Celzia, čo je najvyššia teplota, akú kedy v krajine zaregistrovali, pripomína AP. Británia je na takéto vlny horúčav slabo pripravená – tamojšie letá sú zvyčajne mierne a klimatizáciou je vybavených len málo domácností, škôl či menších podnikov.

 

Vlna horúčav ochromila hlavné železničné siete, poškodila pristávacie dráhy na letiskách a 15 hasičských zborov po celej krajine hlásilo veľké nehody. Londýnsky hasičský zbor uviedol, že utorok bol pre hasičov najrušnejším dňom od druhej svetovej vojny.

 

Z domova: Eduard Heger: Dokázali sme spolu pozdvihnúť Slovensko z biedy, musíme spolu vytrvať

 

img

 

Na extrémne teplo zareagovali aj aktivisti. Tí spolu s demonštrantmi vyšli do ulíc Londýna, od vlády žiadajú rýchlejšie a efektívnejšie kroky proti klimatickým zmenám.

 

Aktivistické skupiny vrátane Just Stop Oil a Insulate Britain priviedli demonštrantov na protest v sede na námestie Parliament Square vo Westminsterskom obvode v Londýne a požadovali, aby tamojšia konzervatívna vláda prestala udeľovať nové licencie na ťažbu ropy a zemného plynu, zdanila veľkých znečisťovateľov a pomohla ľuďom inštalovať energeticky účinnejšie kúrenie do svojich domovov.


Utorková extrémna vlna horúčav bola varovaním, čomu budeme čeliť, ak klíma skolabuje – tisíce mŕtvych, domovy stratené v lesných požiaroch a pohotovostné služby preťažené až do bodu zlomu. Nie sme pripravení na extrémne teplo a bude sa to len zhoršovať," uviedla Indigo Rumbelowová z aktivistickej skupiny Just Stop Oil. 

 

Relax: FILM Novinka Nádherná je určená nielen ženám všetkých vekových kategórií

img

 

Protestovalo sa aj v škótskom Glasgowe. Tam klimatickí aktivisti zorganizovali protest v štýle "die-in", aby požadovali naliehavé opatrenia na riešenie klimatických zmien. Demonštranti ležali na zemi v jednej z najrušnejších nákupných oblastí mesta zahalení bielymi plachtami a s uvedenými "príčinami smrti", ktorými boli okrem iných teplotný stres, hladomor a nedostatok vody.

Niektoré skupiny klimatických aktivistov už varovali, že na jeseň usporiadajú ešte ničivejšie demonštrácie s cieľom úplne ochromiť Westminster, kde sídli britský parlament.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona