Poliaci cez Írov na ME 2016, zabralo kúzlo 11. októbra

NETKY.SK • 12 Október 2015, 09:14 • 2 min
Poliaci cez Írov na ME 2016, zabralo kúzlo 11. októbra

VARŠAVA - Poľská futbalová reprezentácia zvíťazila v nedeľňajšom dueli o postup na ME 2016 do Francúzska nad tímom Írska (2:1) a zabezpečila si priamu miestenku na budúcoročnom kontinentálnom šampionáte.

slovakia

left justify in out

Strhujúce divadlo na Národnom štadióne vo Varšave dvíhalo divákov zo sedadiel od úvodu zápasu. Už v 13. min zahral Kamil Grosicki nekonvenčne rohový kop na Grzegorza Krychowiaka, ktorý si loptu tesne za hranicou šestnástky spracoval a poslal loptu z voleja za chrbát írskeho gólmana Darrena Randolpha. Na odpoveď hostí sa nečakalo dlho, v 16. min vyrovnal z pokutového kopu útočník Stoke City Jon Walters. Opakované televízne zábery však odhalili, že hlavný rozhodca Cüneyt Cakir nariadil jedenástku za faul, ktorý sa udial ešte pred pokutovým územím Poliakov. Domáci na chvíľu znervózneli, priamy postup im totiž zaručovali iba víťazstvo alebo remíza, avšak iba do výšky 1:1.

 

Zverencov trénera Adama Nawalku upokojil v 42. min trinástym kvalifikačným gólom kanonier Bayernu Mníchov Robert Lewandowski, ktorý vyťažil z utešeného centra Krzysztofa Maczynského.

 


"Bol to krásny večer. Od samého začiatku som veril v konečný úspech. Nebolo inej možnosti, v hlavách sme mali iba to, že postúpime na ME. Pamätám si na prvý zraz reprezentácie pod mojím vedením vo Wronkách. Vtedy mi bolo jasné, že je potrebné zlepšiť veľmi veľa vecí od mentálnej prípravy až po taktické a technické zručnosti niektorých hráčov. Nedalo sa to urobiť cez noc. Po prvých zápasoch padala na naše hlavy veľká kritika, ale stále sme išli svojou cestou. Naši hráči odviedli fantastickú prácu. Veril som, že splnia očakávania poľského národa," povedal v rozhovore pre televíznu stanicu Polsat kormidelník Poliakov Nawalka, ktorý sa opäť mohol spoľahnúť na vychýreného strelca Lewandowského. "Robert priviedol mužstvo k postupu. Nášmu tímu dodal vytúžený lesk. Celé mužstvo však hralo dobre. Uspeli sme vďaka kolektívnemu duchu. Naše mužstvo ešte nepovedalo posledné slovo," doplnil Nawalka.


Poliaci postúpili na vrcholné medzinárodné podujatie po ôsmich rokoch, keď sa zúčastnili na ME 2008. Keďže na ostatnom európskom šampionáte v roku 2012 hrali ako spoluorganizátorská krajina, nemuseli podstúpiť elimináciu.
"Neviem ako vy, ale ja som pyšný na týchto chlapcov. Poradili sme si. Ideme do Francúzska, kde zo seba vydáme všetko. Dúfam, že nás budete podporovať," kričal do mikrofónu bezprostredne po zápase Robert Lewandowski.


"Íri si nevytvorili nebezpečné situácie. Snažili sa vyťažiť z dlhých lôpt a štandardných situácií. Boli sme dominantnejším mužstvom, ale stále sa ešte môžeme zlepšovať," doplnil neskôr 27-ročný rodák z Varšavy pre Polsat.


Zdá sa, že pri pohľade do histórie sa poľským národným futbalovým dňom pomaly, ale isto, stáva 11. október. Vtedy sa totiž rodia víťazstvá Poliakov, prevažne v podobe 2:1. V tento deň v roku 2003 zvíťazil národný tím v Maďarsku (2:1). Presne o tri roky neskôr zdolalo Poľsko rovnakým výsledkom v domácom prostredí vtedajších vicemajstrov Európy z Portugalska. V roku 2008 zdolali Poliaci 2:1 Čechov. Nasledovali triumfy 2:0 - v roku 2011 nad Bieloruskom a vlani nad úradujúcimi majstrami sveta z Nemecka. Kúzlo dátumu 11. október podčiarklo spomenuté nedeľňajšie víťazstvo nad Írskom a postup na ME 2016.


Írsko ešte môže zabojovať o postup v novembrovej baráži, súpera spozná počas žrebu v nedeľu 18. októbra o 11.15 h SELČ vo švajčiarskom Nyone.


"Samozrejme, po víťazstve nad Nemeckom je táto prehra sklamaním. Sami seba sme dostali dole. Pred zápasom sme mali sebavedomie a očakávalo sa od nás, že zvíťazíme. Máme teraz mesiac na prípravu a v novembri musíme ísť do toho znova," cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová írskeho obrancu Seamusa Colemana.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies