Pokiaľ nebude mať britská premiérka dostatočnú podporu, hlasovanie možno ani neprebehne

NETKY.SK • 22 Marec 2019, 21:48 • 2 min
Pokiaľ nebude mať britská premiérka dostatočnú podporu, hlasovanie možno ani neprebehne

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová počas dnešných hodín avizovala, že je tu istá možnosť, že by svoj návrh o brexite do parlamentu už nemusela podať. Pokiaľ sa nestretne s dostatočnou podporou, v poradí už tretie hlasovanie o dohode o brexite sa neuskutoční. Informovala o tom televízia Sky News.

slovakia

left justify in out

V liste pre poslancov sa britská premiérka vyjadrila nasledovne: "Ak sa ukáže, že nie je dostatočná podpora na opätovné hlasovanie o dohode na budúci týždeň, alebo ak ju Dolná snemovňa znovu odmietne, môžeme ešte pred 12. aprílom požiadať o ďalší odklad brexitu."

 

img

 

Premiérka načrtla v liste štyri možnosti riešenia situácie, ktoré prichádzajú do úvahy po tom, čo Európska únia schválila odklad termínu brexitu, teda odklad vystúpenia Británie z EÚ. Ten bol pôvodne stanovený na 29. marca. Mayová zároveň navrhla, že poslanci sa s ňou môžu rozprávať priamo, ak si to budú želať a ak im to má pomôcť dospieť k rozhodnutiu.

 

Prvá možnosť, ktorú Mayová v liste uviedla - teda zrušenie vystúpenia Británie z EÚ - by bola podľa nej "zradou voči výsledku referenda".

 

Druhou možnosťou by bol odchod z EÚ bez dohody 12. apríla. Dodala, že "túto cestu už poslanci odmietli."

 

Tretia možnosť, neuskutočnenie ďalšieho hlasovania o brexitovej dohode, by Mayovej dovolila požiadať Európsku úniu o ďalší odklad brexitu - to by znamenalo, že Spojené kráľovstvo zostane v EÚ počas najbližších volieb do Európskeho parlamentu (23.-26. mája).

 

Poslednou, štvrtou možnosťou, ktorú premiérka v liste poslancom ponúkla, je jednoducho pokračovať podľa plánu: hlasovať o brexitovej dohode na budúci týždeň (už tretíkrát), schváliť túto dohodu a odísť z EÚ 22. mája.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies