Navaľnyj sa po zotavení na berlínskej kline plánuje vrátiť do Ruska

NETKY.SK • 15 September 2020, 16:56 • 2 min
Navaľnyj sa po zotavení na berlínskej kline plánuje vrátiť do Ruska

BERLÍN - Alexej Navaľnyj sa chce po zotavení na berlínskej klinike vrátiť domov do Ruska. Uviedla to hovorkyňa ruského opozičného lídra Kira Jarmyšová na sociálnej sieti Twitter.

slovakia

left justify in out

Jarmyšová v statuse napísala, že "celé dopoludnie mi novinári píšu a pýtajú sa, či je pravda, že Alexej plánuje návrat do Ruska. Rozumiem, prečo takáto otázka, ale napriek tomu mi pripadá čudné, že si niekto mohol myslieť opak. Opäť všetkým potvrdzujem: nikdy sa neuvažovalo o iných možnostiach".

 

Navaľnyj je v Rusku vítaný

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na Navaľného plány vyhlásil, že ak sa opozičnému lídrovi zlepší jeho zdravotný stav, všetkých poteší, ak sa vráti do rodnej vlasti.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ruský opozičný líder Navaľnyj sa prebudil z umelého spánku

 

Dodal, že "každý občan Ruskej federácie môže Rusko slobodne opúšťať a vracať sa tam". Zároveň uviedol, že v prípade Navaľného návratu do Ruska, nebude nutné, aby sa stretol s prezidentom Vladimirom Putinom.

 

img

 

Podľa Peskova Kremeľ nevidí "dôvod na také stretnutie". Hovorca je preto presvedčený, že sa stretnutie Putina s Navaľným sa neuskutoční.

 

Súvisiaci článok: NATO vyzýva Rusko, aby zverejnilo informácie o výrobe novičoku

 

Líder opozície už dýcha sám

Navaľnyj v utorok na sociálnej sieti Instagram zverejnil fotografiu z berlínskej nemocnice Charité, kde sa zotavuje po pokuse o otrávenie.

 

img

 

V príspevku napísal, že už dýcha sám, bez pomoci prístrojov. "Ešte stále takmer nič nemôžem robiť, avšak včera som dokázal celý deň dýchať sám. Úplne sám," informoval Navaľnyj. Na fotografii je vidno Navaľného, ako sedí na nemocničnej posteli v spoločnosti svojej manželky a dvoch detí.

 

img

 

Prežil vďaka rýchlej reakcii pilotov a lekárov v Omsku

Alexej Navaľnyj je hospitalizovaný v berlínskej súkromnej nemocnici Charité, kam ho letecky previezli 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk.

 

Prečítajte si viac: Rusko predvolalo nemeckého veľvyslanca a vyjadrilo mu dôrazný protest v prípade Navaľného

 

V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po tom, ako mu počas letu z mesta Tomsk do Moskvy prišlo nevoľnoNemeckí experti veria, že Navaľnyj prežil iba vďaka rýchlej reakcii pilotov lietadla, ktorí urgentne pristáli v Omsku a vďaka tamojším lekárom, ktorí mu ako protijed (antidotum) injekčne podali atropín.

 

Experti tvrdia, že bol otrávený novičokom

Predstavitelia berlínskej nemocnice v pondelok oznámili, že pacientov stav sa pomaly zlepšuje. „Po prebudení z umelého spánku a odpojení z pľúcnej ventilácie už dokáže vstať z postele a byť nakrátko mimo nej,“ informovala klinika.

 

Dozviete sa viac: Rusi o otrave Navaľného nechcú ani počuť, jeho zlý zdravotný stav pripísali nesprávnej diéte a stresu

 

Nemeckí experti na základe výsledkov laboratórnych testov dospeli k záveru, že vodca ruskej opozície Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok.

 

img

 

V pondelok vláda v Berlíne oznámila, že jej zistenia nezávisle od seba potvrdili aj špecializované laboratóriá vo Francúzsku a Švédsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies