O vine syna známeho generála bude opäť rozhodovať súd

NETKY.SK • 4 Júl 2022, 15:01 • 2 min
O vine syna známeho generála bude opäť rozhodovať súd

BRATISLAVA - Senát Najvyššieho súdu SR tak vyhovel obvinenému i požiadavkám Ministerstva spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Polícia zadržala Martina Macka, syna mediálne známeho generála vo výslužbe Pavla Macka, v kauze fekálnych útokov na ženy v novembri 2015. Po zadržaní sa ku svojim skutkom priznal, neskôr ale priznanie odvolal. Podľa vlastných slov sa doznal pod nátlakom a pod vplyvom omamnej látky. Ovtedy sa z prípadu stala sága na pokračovanie. 

 

Sudca prvostupňového súdu v prvom rozsudku z februára 2017 kritizoval postup policajtov aj prokurátora a Martina Macka oslobodil. Iný sudca Okresného súdu Bratislava IV uznal ale Macka za vinného, a to už v novembri toho istého roku. Súd mu vtedy uložil trest vo výške ôsmich mesiacov vo väzení  s odkladom na skúšobnú dobu 14 mesiacov. Taktiež nariadil mladému mužovi ochrannú liečbu. 

 

„Toto je nielen že porušenie ústavných práv môjho syna, toto je porušenie medzinárodných záväzkov, ktoré Slovenská republika má,“ skonštatoval  v súvislosti so synovým odsúdením generál Pavol Macko pre médiá v roku 2017, s tým, že podajú odvolanie. 

 

Dovolanie v kauze podalo aj Ministerstvo spravodlivosti, a tak vec dnes prešetroval senát Najvyššieho súdu. 

 

img

 

Najvyšší súd prípad vrátil krajskému súdu na opätovné rozhodnutie. Senát na čele s predsedom Martinom Bargelom skonštatoval, že bol porušený zákon v neprospech obžalovaného. Zdôraznil, že obdobné útoky, ako tie, ktoré sa kládli za vinu Mackovi, preukázateľne pokračovali aj v čase, kedy bol Macko vo väzbe.

 

Pre TASR sa vyjadril opäť otec Martina Macka.

 

„Stratil sedem rokov života. Ja som prišiel o prácu, neustále som kvôli tomu diskreditovaný a napádaný. Vyhrážky smerujú voči mne aj voči Martinovi. Nevie sa riadne zaradiť do života, a to len preto, že sa niekto cieľavedome rozhodol obviniť ho a robil pre to všetko, aj to, že mu zámerne strihal bradu a robil opakované rekognície s tou istou poškodenou,“ uviedol. 

 

Za útoky na ženy v hlavnom meste odsúdili v roku 2016 aj iného páchateľa, fitness trénera Dušana Seligu. Ten sa k skutkom priznal, pričom ich nikdy neodvolal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies