Podrobnosti v prípade úmrtia tehotnej Češky: Otrávil ju fenol s gáfrom!

NETKY.SK • 20 Jún 2014, 09:41 • 2 min
Podrobnosti v prípade úmrtia tehotnej Češky: Otrávil ju fenol s gáfrom!

KARVINÁ - V otrasnom prípade zámeny látok v súkromnej ambulancii v moravskosliezskom meste Orlová sa objavili nové okolnosti. Žena (32) v šiestom mesiaci tehotenstva vypila v stredu 18. júna namiesto glukózy zrejme zmes fenolu s gáfrom, ktorá sa používa na liečbu kožných ťažkostí a na dezinfekciu chirurgických nástrojov. Informoval o tom dnes český spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Správu o jedovatej látke, ktorú žena zrejme užila, priniesla Česká televízia. Zmes fenolu s gáfrom je v zdravotníctve známa aj pod názvom Chlumského roztok.
      

"Používa sa na dezinfekciu povrchových rán napríklad v chirurgii. Predtým bol značne rozšírený, ale teraz, keď sa do nemocníc distribuujú vo veľkom priemyselne vyrábané dezinfekcie, už menej," uviedol jeden z oslovených českých lekárov.
      

"Dodal, že tento roztok čírej farby sa pripravuje na zákazku v lekárni. V súkromnej diabetologickej ambulancii ho mali preto, že ľudia s cukrovkou majú často problémy práve s povrchovými, zle sa hojacimi ranami a tam sa môže využívať," vysvetlil lekár. Chlumského roztok možno použiť taktiež na dezinfekciu chirurgických nástrojov.
      

Pozornosť vyšetrujúcich policajtov sa zamerala práve na lekáreň, ktorá glukózu a fenol s gáfrom dodáva do ambulancie v Orlovej v okrese Karviná. Do úvahy totiž pripadá aj verzia, že ambulancia dostala už nesprávne označený, prípadnej nesprávne namiešaný prostriedok. Policajný hovorca Petr Svoboda dodal, že ešte nikoho neobvinili.
      

Lekárka z ambulancie sa k prípadu nechcela vyjadrovať. Ordinácia otvorila aj dnes a mala plnú čakáreň. Pacienti chválil prácu lekárky aj zdravotných sestier. Chýbala však skúsená 65-ročná sestra, ktorá údajne tehotnej žene nesprávnu látku podala.
      

Policajný hovorca definitívne potvrdil, že jedu sa napila len jedna budúca matka. V stredu spomínaná druhá tehotná žena užila glukózu.
      

Nie je isté, za aký čas si v ordinácii uvedomili zámenu látok. Žena prišla v stredu ráno na bežný glukózový test kvôli prevereniu tehotenskej cukrovky. Keď odišla a v ambulancii neskôr zistili chybu, zalarmovali políciu. Tá ženu našla doma mŕtvu okolo 10.00 h, napísal portál iDNES.cz.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies