Podpredseda KDH Zajac v reakcii na akčné plány vlády navrhuje vylepšenia

NETKY.SK • 14 September 2016, 15:48 • 2 min
Podpredseda KDH Zajac v reakcii na akčné plány vlády navrhuje vylepšenia

PREŠOV- Mimoparlamentná politická strana Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) navrhuje nájsť prácu nezamestnaným na východe Slovenska prostredníctvom opatrení, ktoré nie sú selektívne, ale pomôžu všetkým. Na tlačovej besede v Prešove o tom dnes informovali podpredsedovia strany Pavol Zajac a Milan Majerský v reakcii na končiace sa výjazdové rokovania vlády.

slovakia

left justify in out

Ako pred novinármi pripomenul Pavol Zajac, vláda dnes zasadala v Rožňave ako poslednom z okresov, ktoré sú označované ako znevýhodnené. Išlo o jej jedenáste výjazdové zasadnutie a aj v tomto prípade rozhodla o vyčlenení regionálneho príspevku a ďalších projektoch, ktoré majú riešiť situáciu s nezamestnanosťou. KDH je podľa neho presvedčené, že vysokú nezamestnanosť v takýchto okresoch je potrebné riešiť, ale nie spôsobom, ako to robí súčasná vláda Roberta Fica. Nie je totiž spravodlivé, keď štátnu podporu dostanú len vybrané samosprávy a podnikateľské subjekty. Likviduje to podľa neho podnikateľské prostredie.

 

„Vynaložiť 45 miliónov eur zo štátneho rozpočtu na regionálne príspevky nie je efektívne. Vláda rozhoduje o príspevku len pre niektoré samosprávy a pre niektoré podnikateľské subjekty. Keď sa prideľuje selektívne, nie je to spravodlivé. Preto navrhujeme opatrenia, ktoré sú systémové a pomohli by reálnemu zamestnávaniu v danom okrese,“ povedal Zajac.


Takouto možnosťou podľa neho je, aby sa výrazne znížilo celkové daňové a odvodové zaťaženie pri zamestnávaní. KDH preto navrhuje odpustenie platenia odvodov a daní za zamestnancov, ktorí boli predtým evidovaní na úrade práce. Táto podpora by mala byť platná celoplošne pre všetkých zamestnávateľov v danom okrese. Dĺžka podpory by mohla byť niekoľko rokov. „Malo by to byť nárokovateľné a schvaľované bez zložitej byrokracie a schvaľovania v komisiách. Mali by takúto podporu dostať všetci, aby to bolo spravodlivé,“ uviedol Zajac.

 

Druhé opatrenie sa podľa neho dotýka skupiny tzv. nezamestnateľných občanov s nízkym vzdelaním a bez pracovných návykov. Odporučil vláde, aby využila potenciál štátnych podnikov, ktoré spravujú jednotlivé ministerstvá ako sú Lesy SR, Vojenské lesy a majetky, Slovenský vodohospodársky podnik, Vodohospodárska výstavba a ďalšie. “Tam všade je dostatok práce pre ľudí, ktorí majú nízke vzdelanie,“ povedal Zajac s tým, že pomáhať by mohli pri čistení odvodňovacích kanálov, riek, potokov a v lesoch. „Tam je dostatok práce pre ľudí s nízkym vzdelaním, ktorí by boli ochotní pracovať aj za nižšiu mzdu. Lebo inak podľa nás títo ľudia nemajú šancu nájsť si prácu tu na východe Slovenska,“ dodal.


Podpredseda KDH a zároveň primátor mesta Levoča Milan Majerský dodal, že je potrebné vrátiť sa aj k opatreniam, ktoré už fungovali. Za také považuje protipovodňové opatrenia, vďaka ktorým v meste zamestnal 50 ľudí, ktorí žili pol roka z dôstojného platu. „Mesto na miestach, kde boli postavené protipovodňové opatrenia, nezaznamenalo žiadne škody na majetku aj napriek prívalovým dažďom a búrkam,“ uviedol Majerský. Vrátil sa tiež v minulosti zo strany KDH navrhovanému opatreniu 1+1 na dva roky. To znamená, že ak zamestnávateľ prijme nového zamestnanca, dostane úľavu aj na ďalšieho, ktorého už zamestnáva. „Je to spravodlivé, nárokovateľné opatrenie, pri ktorom sa vylučuje selektívna sociálna pomoc pre tých, ktorí to potrebujú,“ uviedol Majerský s tým, že návrh KDH nemá byť kritikou vládnych akčných plánov. „Hovorí o vylepšeniach,“ dodal podpredseda strany.


Na otázku agentúry SITA, koľko by tieto opatrenia stáli, reagoval Pavol Zajac s tým, že určite menej ako je výška regionálneho príspevku schválená vládou v jednotlivých okresoch. „V štátnych podnikoch by to síce znamenalo aj určité náklady, ale pri dobrom manažovaní by títo pracujúci vytvorili tiež určité benefity ako zisk drevnej štiepky, biomasy a podobne,“ reagoval Zajac. Majerský dodal, že dopad na verejné financie by bol minimálny, keďže ľudia poberajúci dávky by automaticky neboli evidovaní na úradoch práce. „Osoh by mali firmy, ktoré by mali odvodovú úľavu,“ dodal Majerský.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies