Podpora Ukrajiny musí byť našou hlavnou prioritou, uviedol Korčok

NETKY.SK • 12 Apríl 2022, 18:02 • 2 min
Podpora Ukrajiny musí byť našou hlavnou prioritou, uviedol Korčok

PRAHA/BRATISLAVA – Podpora Ukrajiny vo vojensko-obrannej i hospodárskej oblasti musí byť hlavnou prioritou Európskej únie. Povedal to v utorok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, ktorý zároveň vyjadril podporu budúcemu českému predsedníctvu v Rade EÚ. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

slovakia

left justify in out

img

 

„Náš východný sused je trestaný za to, že si slobodne zvolil, kam chce patriť,“ povedal Korčok. Slovensko podľa neho podporuje integračné ambície Ukrajiny. „Naša podpora Ukrajine, a to aj vo vojensko-obrannej a hospodárskej oblasti, musí byť hlavnou prioritou Európskej únie,“ dodal.

 

Ministri zahraničných vecí skupiny Central 5 (C5) sa stretli na zámku Štiřín pri Prahe, uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí ČR v oficiálnej tlačovej správe. Témami rokovania boli pandémia ochorenia COVID-19, ruská agresia voči Ukrajine a budúce české predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré ČR prevezme od júla tohto roka. Ministri sa v utorok zhodli, že bezprecedentná agresia Ruska voči Ukrajine stavia Európu pred možné výzvy. „Ukrajinu musíme podporovať v ceste za členstvom, čo je politické rozhodnutie, ktoré sa nesmieme báť vykonať,“ povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

 

img

 

Partneri sa takisto zhodli, že blížiace sa české predsedníctvo v Rade EÚ bude náročné, dodáva komunikačný odbor MZVEZ SR. „Som presvedčený, že české predsedníctvo bude úspešné, aj keď sme sa ocitli v mimoriadne náročnom období. Slovenská republika našich kolegov podporí všetkými možnými spôsobmi,“ uviedol Korčok.

 

Lipavský takisto povedal, že plánuje zorganizovať medzinárodnú darcovskú konferenciu a zamerať tak priority českého predsedníctva okrem iného na povojnovú pomoc Ukrajine. Skupina C5, ktorú tvoria Česká republika, Slovenská republika, Maďarsko, Rakúsko a Slovinsko, vznikla v roku 2020, pripomína Ministerstvo zahraničných vecí ČR. Cieľom bola užšia spolupráca týchto krajín v boji proti pandémii.

 

Možno vás zaujme: Streľba v newyorskom metre! Hlásia najmenej 13 zranených



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies