Podozrivým zo série vrážd je 24-ročný Francúz alžírskeho pôvodu

NETKY.SK • 21 Marec 2012, 12:52 • 2 min
Podozrivým zo série vrážd je 24-ročný Francúz alžírskeho pôvodu

Podozrivým zo série vrážd je 24-ročný Francúz alžírskeho pôvodu - Krimi Muž podozrivý zo zabitia siedmich ľudí v južnom Francúzsku, vrátane troch detí pred židovskou školou, je 24-ročný francúzsky občan alžírskeho pôvodu Mohamed Merah, informovali dnes of

slovakia

left justify in out

img

Muž podozrivý zo zabitia siedmich ľudí v južnom Francúzsku, vrátane troch detí pred židovskou školou, je 24-ročný francúzsky občan alžírskeho pôvodu Mohamed Merah, informovali dnes oficiálne zdroje.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes uviedol, že úrady urobia všetko pre to, aby obkľúčeného podozrivého zadržali živého a mohli ho tak postaviť pred súd. Po stretnutí s predstaviteľmi židovských a moslimských obcí vo Francúzsku tiež zdôraznil, že všetky komunity v krajine musia držať spolu a že Francúzsko po útokoch nesmie podľahnúť myšlienkam na diskrimináciu a pomstu.

Predstavitelia ministerstva vnútra oznámili, že Meraha sledovali už dlhšie vzhľadom na jeho "fundamentalistické" islamské názory, ako aj istý čas strávený v Afganistane a Pakistane.

Tri útoky v mestách Toulouse a Montauban od 11. marca, pri ktorých zahynuli traja vojaci severoafrického pôvodu, rabín a tri deti, údajne spáchal ako pomstu za operácie francúzskej armády v zahraničí.

Meraha v roku 2007 odsúdili v Afganistane na tri roky väzenia za nastražovanie bômb v južnej provincii Kandahár. Z väznice však v júni 2008 unikol počas hromadného úteku väzňov po útoku Talibanu na objekt, uviedol pre agentúru Reuters riaditeľ väzenskej správy v Kandaháre.

Muž sa dnes zabarikádoval na prízemí obytného domu na predmestí Toulouse, ktorý obkľúčilo asi 300 policajtov. Vyjednávačom z elitnej jednotky povedal, že sa vzdá popoludní, neskôr však prestal s políciou hovoriť, uviedol minister vnútra Claude Guéant.

Podozrivý mal pri sebe viaceré strelné zbrane; ďalšiu výzbroj objavili v jeho aute, ktoré podľa policajných zdrojov zničili riadeným výbuchom. Obyvateľov domu evakuovali hodinu pred poludním.

Guéant novinárom povedal, že Merah je členom ideologickej islamskej skupiny vo Francúzsku, táto organizácia však nie je zapletená do žiadneho násilia.

"Sme si istí, že muž, ktorý je obkľúčený políciou... je tým, ktorý spáchal túto sériu vrážd," vyhlásil minister pre televíziu BFM. Podľa úradov polícia zatkla Merahovu priateľku, jeho dve sestry i jeho brata, ktorý rovnako ako podozrivý sympatizuje s extrémistami z radov salafistov.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies