Podmienky prihlasovania taxíkov sa zmiernia, taktiež budú môcť jazdiť v autobusových pruhoch

NETKY.SK • 29 Október 2013, 11:54 • 2 min
Podmienky prihlasovania taxíkov sa zmiernia, taktiež budú môcť jazdiť v autobusových pruhoch

BRATISLAVA - Do koncesie ako vozidlo taxislužby sa bude dať prihlásiť auto, ktoré má najviac osem rokov od uvedenia do prevádzky. Počet najazdených kilometrov nebude hrať žiadnu úlohu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrh poslanca za Smer-SD Borisa Suska, ktorý predložil k novele zákona o cestnej premávke. Parlament jeho návrh i právnu normu ako celok schválil. Susko tak zmierňuje podmienky prihlasovania taxíkov, keďže podľa platného zákona bolo možné zaevidovať do koncesie ako vozidlo taxislužby len také vozidlo, ktoré má najviac päť rokov od uvedenia do prevádzky alebo najazdených najviac 100 000 km s benzínovým alebo hybridným pohonom, alebo najviac 150 000 km s naftovým motorom.

Kritérium najazdených kilometrov Susko podľa vlastných slov zo zákona vypúšťa preto, lebo ho nepovažuje za objektívne. Navrhnutú úpravu Susko vníma ako kompromisné riešenie, ktoré zohľadňuje požiadavky prevádzkovateľov taxislužieb a požiadavkami na bezpečnosť vozidiel taxislužby. 

Po podpísaní prezidentom nové pravidlá nadobudnú účinnosť 30. novembra. Konania na udelenie koncesie na taxislužbu začaté a právoplatne neukončené pred 30. novembrom sa dokončia podľa doterajších predpisov. 

Vo vyhradenom jazdnom pruhu pre autobusy alebo trolejbusy budú môcť jazdiť aj riadne označené vozidlá taxislužby. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu nezaradeného poslanca Juraja Drobu k novele cestného zákona, ktorý dnes schválil parlament. "Vozidlo taxislužby pritom nesmie obmedzovať plynulosť jazdy vozidiel, pre ktoré je tento vyhradený jazdný pruh určený," uvádza sa v návrhu. Taxíky teda v pruhoch vyhradených pre autobusy nebudú môcť zastavovať alebo umožňovať nastupovanie a vystupovanie ľudí. Zmenu Droba inicioval preto, lebo využívanie taxislužby považuje za jednu z foriem prepravy osôb, ktorá odľahčuje cestám v mestách a znižuje počet účastníkov cestnej premávky.

Nezaradený poslanec nezískal podporu pre ďalšie svoje návrhy. Neúspešne presadzoval, aby vodiči v križovatke mohli odbočovať vpravo aj v prípade, keď svieti červená, nesmeli však pri tom obmedziť a ohroziť ďalších účastníkov cestnej premávky. Parlament zamietol aj Drobov návrh, aby autá pri predchádzaní cyklistov alebo motorkárov zachovali odstup aspoň 1,5 metra. Nezaradený zákonodarca neuspel ani s návrhom, aby sa v križovatke mohli vozidlá otáčať o 180 stupňov vždy, pokiaľ to nezakazuje dopravná značka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies