Koalícia vedená USA ukončila bojovú misiu v Iraku

NETKY.SK • 31 December 2021, 14:21 • 2 min
Koalícia vedená USA ukončila bojovú misiu v Iraku

BAGDAD - USA ešte v júli avizovali odsun bojových jednotiek z Iraku do konca roka. V krajine bolo podľa Bieleho domu dosiaľ okolo 2 500 amerických vojakov. Pozorovatelia predkladajú, že sa tento počet po prechode na výcvikovú a poradenskú misiu veľmi nezmení.

slovakia

left justify in out

Bojová misia koalície bola zameraná proti teroristickej skupine Islamský štát (IS) a skončila sa v posledný deň roka 2021. Zúčastnené krajiny už stiahli bojové jednotky aj s vybavením.

 

 

img

 

Potvrdila to v piatok vláda v Bagdade. Informácie priniesla agentúra DPA. „Misia tejto koalície je teraz obmedzená na poradenstvo a podporu na základe záverov strategického dialógu,“ uviedla iracká vláda. Zahraniční vojaci, ktorí budú radiť irackým bezpečnostným silám i kurdským oddielom známym ako péšmarga, sú teraz pozvanými hosťami Irackej republiky.

 

Prečítajte si tiež: USA vyjadrili znepokojenie nad vypustením iránskych družíc

 

Iracký premiér Mustafá Kázimí sa poďakoval lídrom koalície a zúčastneným partnerom už pred niekoľkými dňami. „Naše bezpečnostné sily sú pripravené brániť náš ľud,“ vyhlásil.

 

img

 

Koalíciu proti IS založili po tom, ako táto džihádistická skupina v roku 2014 rýchlo ovládla veľké časti severného Iraku a susednej Sýrie. Iracká vláda vyhlásila víťazstvo nad IS v decembri 2017, no hoci táto skupina prišla o územie, extrémisti hlásiaci sa k nej naďalej podnikajú útoky v oboch krajinách. Aktuálne panujú obavy, že ukončenie bojovej misie USA by mohlo byť pre džihádistov príležitosťou na ďalšie ataky, približuje DPA.

 

Možno vás zaujme: Udalosti, ktoré rezonovali v zahraničnej politike v roku 2021

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona