Rusko a USA podpísali zmluvu, ktorá umožní lety ďalších turistov do vesmíru

NETKY.SK • 19 Február 2019, 15:50 • 2 min
Rusko a USA podpísali zmluvu, ktorá umožní lety ďalších turistov do vesmíru

MOSKVA - Ruská vesmírna agentúra Roskosmos a americká spoločnosť Space Adventures podpísali v utorok zmluvu, ktorá umožní ďalším dvom vesmírnym turistom dostať sa na palubu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Roskosmos.

slovakia

left justify in out

"Ide o prvú zmluvu, ktorá umožní let do vesmíru amatérskym kozmonautom po desaťročí absencie turistov na palube ISS," napísal na Twitteri riaditeľ Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

 

 

Let hneď dvoch vesmírnych turistov je naplánovaný do konca roku 2021. Presný termín zatiaľ nie je známy. Americká firma Space Adventures, ktorá sa zameriava na vesmírnu turistiku, zorganizovala už osem súkromných letov do vesmíru. Prvý sa konal v roku 2001. Ako prvý turista letel do vesmíru Dennis Tito, za čo zaplatil 15 miliónov eur.

 

Ruská vesmírna spoločnosť vytvorí cestu na ISS pre astronautov v Spojených arabských emirátoch



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies