Podľa štúdie pripravilo falšovanie oblečenia našich slovenských podnikateľov o 107 miliónov eur

NETKY.SK • 5 Február 2024, 11:42 • 2 min
Podľa štúdie pripravilo falšovanie oblečenia našich slovenských podnikateľov o 107 miliónov eur

BRATISLAVA - Slovensko v rokoch 2018 až 2021 zaznamenalo ročnú stratu 7,7 % zo zisku z predaja odevov v celkovej hodnote 107 miliónov eur. Ušlý zisk mal za následok stratu zamestnania pre približne 1 934 Slovákov. Hračkársky priemysel na Slovensku v rovnakom období zaznamenal ušlý zisk 11,4 %, čo predstavovalo stratu až 8 miliónov. V prípade kozmetických výrobkov možno hovoriť o 39-miliónovej strate (strata zisku 6,7 %) a úbytku pracovných miest pre 201 Slovákov. Konštatuje to Úrad priemyselného vlastníctva SR.

slovakia

left justify in out

Trh s odevným priemyslom

Ako vyplynulo zo štúdie Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo s názvom Hospodársky vplyv falšovania v odevnom, kozmetickom a hračkárskom priemysle v EÚ, len odevný priemysel v rokoch 2018 až 2021 prišiel ročne o príjmy vo výške takmer 12 miliárd eur, čo predstavuje 5,2 % ušlého zisku z predaja odevov v Európskej únii.

 

Kvôli ušlému zisku pre falšovanie stratilo prácu v odevnom priemysle v krajinách Európskej únie 160-tisíc osôb, pričom najviac postihnutými trhmi boli Nemecko Taliansko.

Trh s kozmetikou

Trh s kozmetickými prípravkami v EÚ je oveľa menší ako trh s odevmi, a z hľadiska predaja predstavuje približne tretinu jeho veľkosti. Odhadovaný ročný ušlý zisk z predaja kozmetických prípravkov v dôsledku falšovania v rámci EÚ predstavuje 3 miliardy eur.

 

V absolútnych číslach bol najviac postihnutý francúzsky kozmetický priemysel, ktorý zaznamenal ušlý zisk z ročného predaja 800 miliónov eur. Strata pracovných miest v kozmetickom odvetví v EÚ sa odhaduje na takmer 32-tisíc osôb.

 

Hračkársky priemysel

Hoci je hračkársky priemysel najmenší z uvedených troch analyzovaných odvetví, trpí najvyšším podielom ušlého zisku kvôli falšovaniu vo výške až 8,7 %, čo zodpovedá výške jednej miliardy eur a zníženiu počtu zamestnancov v tomto odvetví o 3 600 osôb. Až tretina z ušlého zisku v rámci krajín EÚ pripadá na hračkársky priemysel v Nemecku.

 

„Tieto údaje jasne poukazujú na významný ekonomický vplyv falšovania v odevnom, kozmetickom a hračkárskom priemysle v EÚ v posledných rokoch. Straty v miliardách eur a tisíce pracovných miest ukazujú, že falšovanie nie je len morálnym, ale aj vážnym hospodárskym problémom,“ konštatuje štúdia EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo, Foto: Inštitút cirkulárnej ekonomiky (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies