Starať sa treba aj o detské zúbky, kedy začať?

NETKY.SK • 7 August 2019, 9:43 • 2 min
Starať sa treba aj o detské zúbky, kedy začať?

BRATISLAVA - Hoci majú deti mliečne zuby, ktoré po istom čase vypadnú a nahradia ich trvalé, starostlivosť o ne je dôležitá a zanedbávať sa ju rozhodne neoplatí.

slovakia

left justify in out

"Detský zub je iný ako zub dospelého človeka. Má inú sklovinu, iné anatomické uloženie nervu a zubný kaz na ňom rastie omnoho rýchlejšie," vysvetľuje stomatologička Kristína Kardelis. "Na prvú prehliadku sa vyberte hneď, ako sa vašej ratolesti vykľuje prvý zúbok, teda v prvom roku života. Rodič sa perfektne zaškolí, získa hygienické a dietetické inštrukcie, ako sa o zúbky dieťaťa starať," hovorí. Ak rodič príde dieťa ukázať v troch rokoch s ústami plnými kazov, je podľa zubárky už neskoro. Vďaka systematickým návštevám je odborník schopný odhaliť možné paradentózne zmeny na začiatku poškodenia a môže zabrániť ich ďalšiemu vývoju aj bez zubnej vŕtačky.

 

img

 

Deti netreba strašiť zubárom, pretože ich úzkosť sa v konečnom dôsledku otočí proti rodičom. Nevhodné sú aj časté diskusie na túto tému, spomínanie rodičov na vlastné neveselé zážitky a skúsenosti. Podľa odborníkov je najlepšie ísť príkladom, umývať si zuby tak, aby to dieťa videlo, prípadne vziať dieťa so sebou k vlastnému zubárovi, aby návštevu vnímalo ako bežnú vec, ktorou si človek chráni zdravie.

 

Deti najviac zneisťuje strach z neznámeho. "Prvé návštevy sú takzvané adaptačné, počas ktorých sa malý pacient zoznámi s lekárom, ordináciou a formou zábavy si zvykne na nové miesto. Veľa ukazujeme a vysvetľujeme, vozíme sa na kresle, svietime baterkou do úst, necháme dieťa, nech vyšetrí nášho draka. Keď drakovi spočítame zuby a dieťa si to vyskúša, omnoho ľahšie sa dostaneme k jeho vlastným," hovorí Kardelis. Doplnila, že špeciálny prístup si vyžadujú deti s ADHD, Downovým syndrómom alebo autizmom.

 

img

 

Kontrola u zubára dvakrát ročne je podľa odborníčky minimum. Nie je to len o prevencii, ale rozvíja tiež vhodné návyky dieťaťa, pretože preventívne prehliadky berie ako súčasť života.

 

Do siedmich či ôsmich rokov by mali dieťaťu čistiť zuby rodičia, no tiež im venovať čas a učiť ich, aby si zuby vedeli dôsledne čistiť aj samy. Sladkosti sú občas dovolené, avšak odborníci upozorňujú, že pre zuby je veľmi zlé vyjedať ich počas celého dňa. "Rovnako kolové nápoje, ktoré najmä tínedžeri držia v ruke nonstop, sú plné kyseliny fosforečnej, ktorá intenzívne naleptáva sklovinu. Časté popíjanie týchto nápojov je priama cesta k pokazeným zubom," tvrdia zubári. Príjem dostatočného množstva vody, naopak, spôsobuje, že sa v ústach tvorí viac slín, ktoré sú redšie a lepšie mechanicky čistia zuby.

 

Pri ústnej hygiene pomáhajú aj žuvačky, ktoré neobsahujú cukor. Žuvanie zvyšuje produkciu slín, čo neutralizuje kyslé prostredie v ústach. Netreba ich však žuť dlhšie ako 15 minút. Príliš časté a dlhé žuvanie môže spôsobiť poruchy fungovania sánkovo-čeľustného kĺbu a súvisiacich svalov i opotrebenie skloviny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona