Podľa spoločnosti CBRE objemy investícií do komerčných nehnuteľností na Slovensku, ale aj v susednom Česku a Maďarsku, v treťom kvartáli výrazne narástli

NETKY.SK • 12 December 2023, 10:10 • 2 min
Podľa spoločnosti CBRE objemy investícií do komerčných nehnuteľností na Slovensku, ale aj v susednom Česku a Maďarsku, v treťom kvartáli výrazne narástli

BRATISLAVA - Objem investícií do nehnuteľností v strednej a východnej Európe (CEE región) sa, v 3. kvartáli tohto roka, vyšplhal na úroveň 1,37 miliardy eur. V porovnaní s druhým kvartálom ide o nárast o 40 %. Medziročne je však celkový objem investícii v roku 2023 nižší ako v roku 2022, a to o 50 %. Aj to odhalil aktuálny report globálnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE.

slovakia

left justify in out

Výrazný nárast investícií na Slovensku, v Česku a v Maďarsku

Počas tretieho kvartálu tohto roka bolo uzavretých celkom 82 transakcií. Ich priemerný objem pritom dosiahol úroveň približne 20 miliónov eur. Šesť transakcií sa však vyšplhalo až do výšky nad 90 miliónov eur, pričom prebehli v segmentoch kancelárskych, maloobchodných a priemyselných nehnuteľností v rámci štyroch krajín. Spoločnosť CBRE udáva, že úplne najväčšie transakcie sa týkali priemyselných a kancelárskych nehnuteľností, a to práve u nás na Slovensku a v Poľsku.

 

V rámci CEE regiónu dosiahol celkový objem investícií v rámci tretieho kvartálu úroveň 1,37 miliardy eur. „Medzi jednotlivými štátmi badáme výrazné rozdiely. Mimoriadne sa pritom darilo práve Slovensku (214 miliónov eur), Česku (215 miliónov eur) a tiež Maďarsku (132 miliónov eur).  V porovnaní s 3. kvartálom minulého roku sa v týchto krajinách objem investícií zvýšil v priemere až o 78 %. Naopak, výrazné poklesy zaznamenalo Poľsko a Rumunsko, kde boli investičné objemy nižšie sumárne o 55%,“ hovorí Ľubor Procházka, obchodný riaditeľ CBRE Slovensko.

Najsilnejšie sú stále kancelárske nehnuteľnosti, a to aj napriek poklesu investičných objemov

Aj napriek medziročnému poklesu (- 36 %) smerovalo v regióne CEE najviac investícií opäť do segmentu kancelárskych nehnuteľností. Tie si, podľa aktuálnych CBRE meraní, odkrojili z celkového investičného koláča podiel vo výške 41 %. Nasledovali logistické a priemyselné nehnuteľnosti s objemom 31 %maloobchodné nehnuteľnosti s investíciami vo výške 22 %.

 

Viac informácií sa dozviete na: https://www.cbre.com/insights/figures/cee-real-estate-investment-volumes-q3-2023

 

O spoločnosti CBRE

CBRE Group, Inc. so sídlom v Dallase je svetovo najväčšou poradenskou spoločnosťou v oblasti realitných služieb a investícií (na základe výnosov z roku 2022). CBRE od roku 2008 figuruje v rebríčku Fortune 500 a v indexe S&P 500. S približne 115 000 zamestnancami pomáha majiteľom nehnuteľností, investorom a nájomníkom prostredníctvom svojich pobočiek vo viac ako 100 krajinách po celom svete. CBRE ponúka širokú škálu integrovaných služieb, vrátane facility, transakčného a projektového manažmentu, správy nehnuteľností, investičného manažmentu, hodnotenia a oceňovania nehnuteľností, prenájmu nehnuteľností, strategického poradenstva, predaja majetku, hypotekárnych a development služieb. Pre viac informácií navštívte webstránku www.cbre.com.
 
CBRE pôsobí na Slovensku od roku 2001. V súčasnosti zamestnáva viac ako 300 zamestnancov v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici a v roku 2022 dosiahla celkový obrat 42 miliónov eur, čím sa zaradila do prvej trojice najúspešnejších konzultačných spoločností na Slovensku. CBRE charakterizuje komplexný prístup, detailná znalosť trhu, skúsení konzultanti  a široká paleta služieb a riešení v oblasti komerčných nehnuteľností pod jednou strechou. V súčasnosti CBRE manažuje na Slovensku viac ako 900 tisíc m² priestorov v 63 komerčných objektoch. Pre viac informácií navštívte webstránku www.cbre.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NEUROPEA / CBRE, Foto: TUreality.sk (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies