Rusko zlikvidovalo organizáciu Memorial. Tá chce nájsť legálny spôsob fungovania

NETKY.SK • 28 December 2021, 19:49 • 2 min
Rusko zlikvidovalo organizáciu Memorial. Tá chce nájsť legálny spôsob fungovania

MOSKVA - Ruská ľudskoprávna organizácia Memorial oficiálne skončila. V utorok však uviedla, že nájde legálne spôsoby, ako pokračovať vo svojej práci napriek nariadeniu likvidácie jej centrálnej štruktúry - organizácie Medzinárodný Memorial.

slovakia

left justify in out

Organizácia potvrdila vo svojom vyhlásení, že každým možným spôsobom napadne rozhodnutie najvyššieho súdu. Rozhodnutie odvolať sa proti verdiktu najvyššieho súdu, ktorý vyhovel žiadosti generálnej prokuratúry, potvrdil v utorok v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy aj advokát Memorialu Genri Reznik.

 

img

 

Memorial deklaroval, že až do posúdenia jeho odvolania nedôjde v práci spoločnosti k nijakým zmenám. Memorial uviedol vo svojom vyhlásení, že "dnes súd konečne uviedol nie formálny, ale skutočný dôvod likvidácie" organizácie: „Generálna prokuratúra tvrdí, že nesprávne interpretujeme sovietsku históriu, vytvárame falošný obraz ZSSR ako teroristického štátu, kritizujeme vládne orgány. A štát - podľa našich oponentov - nepodlieha kritike," píše sa vo vyhlásení.

 

„Memorial nie je organizácia, ani občianske hnutie." Memorial je stelesnením potreby občanov Ruska poznať pravdu o jeho tragickej minulosti, o osude mnohých miliónov ľudí. "A túto potrebu nikto nedokáže zlikvidovať," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke Memorialu.

Táto medzinárodná historická, vzdelávacia, dobročinná a ľudskoprávna spoločnosť bola založená v roku 1992 v Moskve na základe združenia Memorial, ktoré vzniklo v roku 1987 a malo mnoho regionálnych organizácií a skupín.

 

V roku 1989 sa všetky zjednotili do celozväzovej spoločnosti Memorial, pričom jej čestným predsedom sa stal renomovaný vedec, sovietsky disident akademik Andrej Sacharov.

Zaoberá sa najmä skúmaním obdobia represálií, ktoré sa udiali v Sovietskom zväze, a stará sa o zachovanie pamiatky ich obetí.

 

Na základe rozhodnutia príslušných ruských úradov bola v októbri roku 2016 zaradená do zoznamu zahraničných agentov, pretože je prijímateľom finančnej pomoci zo zahraničia. Najvyšší súd v utorok nariadil jej likvidáciu.

 

img

 

Pozorovatelia v Rusku aj v zahraničí rozsudok ruského najvyššieho súdu odsúdili.

Politológ Anton Orech uviedol, že likvidácia Memorialu je akoby "verejným ospravedlnením Stalinových čistiek". Upozornil, že dôsledky tohto verdiktu "pre súčasnosť a budúcnosť našej krajiny budú katastrofálne".

 

Americký veľvyslanec v Rusku John Sullivan označil rozhodnutie súdu za "nehanebný a tragický pokus potlačiť slobodu prejavu a vymazať históriu".

 

img

 

S odvolaním sa na rozhodnutie ruského súdu organizácia Auschwitz Memorial na sociálnej sieti Twitter uviedla, že "veľmoc, ktorá sa bojí pamäti, nikdy nebude schopná dosiahnuť demokratickú zrelosť."

 

Ruské inštitúcie medzičasom pokračujú v represiách proti ľudskoprávnym a prodemokratickým aktivistom. V pondelok súd v meste Petrozavodsk na severozápade Ruska zvýšil o dva roky 13-ročný trest odňatia slobody pre vedúceho organizácie Memorial v Karélii Jurija Dmitrijeva v prípade údajného sexuálneho zneužívania. Dmitrijevovi priaznivci tvrdia, že je v skutočnosti potrestaný za svoju prácu pri hľadaní masových hrobov ľudí zabitých za éry sovietskeho vodcu Josifa Stalina.

 

Tím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zasa v utorok uviedol, že úrady zadržali vedúcich jeho už zrušených pobočiek na Sibíri - Zachara Sarapulova a Kseniju Fadejevovú, ktorá je aj poslankyňou mestského zastupiteľstva v Tomsku.

 

Prečítajte si: Podarí sa zastaviť likvidáciu ruskej ľudskoprávnej organizácie Memorial?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies