Podľa Richarda Rašiho je navýšenie zdrojov v zdravotníctve marketingový ťah a minimálna pomoc

NETKY.SK • 22 Marec 2022, 19:40 • 2 min
Podľa Richarda Rašiho je navýšenie zdrojov v zdravotníctve  marketingový ťah a minimálna pomoc

BRATISLAVA - Návrh navýšenia zdrojov do zdravotníctva vo výške 365 miliónov eur je nedostatočný. Ohrozuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov, ako aj fungovanie nemocníc a ambulancií. Myslí si to podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD a poslanec Národnej rady SR Richard Raši.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov ide o marketingový ťah a minimálnu pomoc slovenskému zdravotníctvu. Tvrdí, že do zdravotníctva príde reálne 100 miliónov eur na poistencov štátu, pričom požiadavka zdravotníckeho sektoru je na úrovni 500 až 600 miliónov eur.

 

„Poisťovne a ambulancie nebudú vedieť pokryť ani prevádzkové náklady, nebudú sa vedieť vyrovnať so schválenou zákonnou valorizáciou miest, nebudú mať na energie, nebudú mať na svoju prevádzku," skonštatoval. Pripomenul tiež, že sú potrebné peniaze na kompenzáciu zvýšených miezd v okolitých štátoch, aby zdravotníci neodchádzali do zahraničia.

 

img

 

Kritizuje, že vláda selektívne posiela 120 miliónov eur pre štátnu zdravotnú poisťovňu a „obetúva" viac ako dva milióny poistencov zvyšných dvoch súkromných poisťovní. Pripomenul, že zdravotnú starostlivosť pre pacientov nehradí len jedna zdravotná poisťovňa. Peniaze vyčlenené pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu podľa jeho slov pôjdu len na vykrytie jej dlhov. Ďalších 145 miliónov eur, ktoré má priniesť vyšší výber poistného, je podľa Rašiho v čase postpandemickej krízy a ekonomických problémov v súvislosti s vojnou na Ukrajine len hypotetický prínos do zdravotníctva.

 

Minister financií Igor Matovič  v utorok oznámil, že do zdravotníctva má v tomto roku prísť navyše 365 miliónov eur. Vyššia platba za štátnych poistencov má priniesť 100 miliónov eur, zároveň sa má zvýšiť základné imanie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne o 120 miliónov eur. Ďalších 145 miliónov eur má priniesť vyšší výber poistného.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies