Podľa Remišovej je problém s diplomovkou výhradne Kollára, nie koalície

NETKY.SK • 8 Júl 2020, 12:35 • 2 min
Podľa Remišovej je problém s diplomovkou výhradne Kollára, nie koalície

BRATISLAVA - Problém s diplomovkou je osobným problémom predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) a nie je to problém koalície. Uviedla to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

slovakia

left justify in out

Reakcia Za ľudí 

Reagovala tak na utorkové (7. 7.) odvolávanie šéfa parlamentu pre jeho diplomovú prácu. Remišová deklarovala, že strana Za ľudí je jednotná v tom, že pre kauzu jedného z partnerov nebude odchádzať z koalície.

 

img

 

Úlohou premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) je podľa Remišovej zjednocovať koalíciu, zjednocovať partnerov a viesť ich ako jeden tím. "Ak človek z toho tímu strieľa góly do vlastnej bránky, je to jeho problém, ale my to robiť nebudeme," podotkla.

 

Doležal to nechce komentovať

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina) nechcel utorkové udalosti v parlamente a roztržku medzi podpredsedom NR SR Jurajom Šeligom (Za ľudí) a šéfom parlamentu komentovať. "Nesledoval som dianie ani médiá, plne ma zamestnalo riešenie záležitosti týkajúce sa Národnej diaľničnej spoločnosti," povedal.

 

img

 

Mičovský vláde dôveruje 

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO) je presvedčený, že cieľom vlády je dokázať, že sa dá vládnuť korektne. Priznal, že utorkové momenty v parlamente to nepotvrdili. "Verím, že sme schopní poučenia," uviedol. Poukázal tiež na to, že politika má svoje zákonitosti, ktoré nie sú vždy v súlade s bežným správaním. "Vyšší cieľ požehnáva niektoré postupy, ktoré by sme v normálnom bežnom živote okomentovali, že nie sú celkom adekvátne," uviedol v súvislosti s okolnosťami okolo diskusie a samotného odvolávania šéfa parlamentu.

 

img

 

Téma pre Sulíka skončila hlasovaním 

Pre ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) je kauza Kollárovej diplomovej práce utorkovým hlasovaním ukončená. Nevidí dôvod, aby sa v nej naďalej "rýpalo". Je tiež presvedčený, že koalícia vydrží vládnuť štyri roky. "Vzťahy v koalícii sú dostatočne robustné na to, aby takéto niečo prežili," hovorí Sulík. Dodal, že SaS spolupracuje so všetkými stranami v koalícii. K roztržke v NR SR uviedol, že "tam, kde sa rúbe, lietajú triesky". Podotkol, že občas sa povedia slová, ktoré by sa inak nepovedali.

 

img

 

Podľa Naďa vie vláda adekvátne fungovať 

Všetky štyri strany v koalícii si podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) uvedomujú, že táto vláda nemá "inú reálnu zodpovednú alternatívu". "Nebojím sa toho, že by sme mali nejaké osobné problémy, ktoré by nám zabránili realizovať opatrenia, ktoré táto krajina potrebuje," poznamenal Naď.

 

img

 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Milan Krajniak (Sme rodina) ani po utorkových koaličných roztržkách v parlamente necíti žiadnu koaličnú krízu.  Podľa Krajniaka nie je vo vláde cítiť žiadny, ani vecný, ani emocionálny problém. Utorkové udalosti podľa jeho slov na stredajšom rokovaní vôbec nepreberali.

 

Hlasovanie za odvolanie Kollára 

Poslanci Národnej rady SR v utorkovom tajnom hlasovaní neodvolali Kollára z funkcie predsedu parlamentu. Kollár čelí podozreniam z plagiátorstva pri svojej diplomovej práci. Návrh na svoje odvolanie podal sám.

 

img

 

Na hlasovaní sa nezúčastnili poslanci za SaS a Za ľudí, ktorí vopred vyzývali Kollára na vyvodenie politickej zodpovednosti. Chceli, aby sám odišiel z funkcie. To, že Kollár podal návrh na svoje odvolanie, považovali tieto strany za hádzanie zodpovednosti na nich. OĽaNO jeho odchod nežiadalo.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona