Turecký prezident Erdogan odmietla nátlak na prijatie Švédska do NATO na júlovom summite

NETKY.SK • 14 Jún 2023, 17:30 • 2 min
Turecký prezident Erdogan odmietla nátlak na prijatie Švédska do NATO na júlovom summite

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu odmietol rastúci medzinárodný tlak na Ankaru, aby schválila žiadosť Švédska o vstup do NATO pred júlovým summitom Severoatlantickej aliancie.

slovakia

left justify in out

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu odmietol rastúci medzinárodný tlak na Ankaru, aby schválila žiadosť Švédska o vstup do NATO pred júlovým summitom Severoatlantickej aliancie. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

 

"Švédsko má očakávania. Neznamená to však, že im vyhovieme. Ak máme tieto očakávania splniť, musí najskôr Švédsko urobiť svoju časť," uviedol Erdogan vo vyhlásení, ktoré zverejnila jeho kancelária. Švédsko a susedné Fínsko sa vlani v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu rozhodli odkloniť od svojej dlhoročnej politiky vojenskej neangažovanosti a požiadali o vstup do NATO. Ich žiadosti musia schváliť všetky členské krajiny NATO a zatiaľ čo Fínsko sa stalo oficiálne členom Aliancie v apríli, žiadosť Švédska stále neschválili Turecko a Maďarsko.

 

Americký prezident Joe Biden a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v uplynulých mesiacoch s Erdoganom o tejto záležitosti hovorili, či už osobne, alebo telefonicky. Erdogan však poukázal na to, že Stoltenbergova návšteva Turecka sa zhodovala s protestami kurdských prívržencov skupiny, ktorú Ankara považuje za teroristickú. Turecko pritom tlačí na Švédsko, aby podobné protesty zakázalo. "Podľa ústavy majú (švédske) orgány činné v trestnom konaní isté práva. Použite tieto práva. Ak sa s tým neporátate, nemôžme (povedať áno) na summite vo Vilniuse," uviedol Erdogan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies