Podľa OSN Rusko popravilo 77 civilistov zadržaných na Ukrajine

NETKY.SK • 27 Jún 2023, 14:00 • 2 min
Podľa OSN Rusko popravilo 77 civilistov zadržaných na Ukrajine

ŽENEVA - Rusko popravilo 77 civilistov, ktorí boli svojvoľne zadržiavaní na Ukrajine. Uviedla to vo svojej utorkovej správe Organizácia Spojených národov.

slovakia

left justify in out

Rusko popravilo 77 civilistov, ktorí boli svojvoľne zadržiavaní na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na utorkovú správu Organizácie Spojených národov (OSN). "Zaznamenali sme popravy bez procesu 77 civilistov počas ich svojvoľného zadržiavania Ruskou federáciou," uviedla vedúca misie OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine Matilda Bognerová. Išlo o 72 mužov a päť žien. Ďalší dvaja muži zomreli pre mučenie, neľudské podmienky zadržiavania a odmietnutie prístupu k zdravotnej starostlivosti.

 

Misia OSN od začiatku ruskej invázie na Ukrajine vo februári 2022 zaznamenala 864 jednotlivých prípadov svojvoľného zadržania ruskými silami. Mnohé boli spojené s vynútenými zmiznutiami. "Ruské ozbrojené zložky, orgány činné v trestnom konaní a väzenské úrady sa zapájali do rozsiahleho mučenia a nevhodného zaobchádzania s civilnými zajatcami," uviedla Bognerová. Mučenie bolo podľa jej slov slúžilo na priznanie sa k pomoci ukrajinským ozbrojeným silám, na prinútenie k spolupráci s okupačnými úradmi, či na zastrašenie. "Väčšina z tých, s ktorými sne sa zhovárali, uviedla, že boli mučení a že s nimi zle zaobchádzali, a v niektorých prípadoch boli vystavení sexuálnemu násiliu," dodala. OSN vo svojej správe zaznamenala viac než 900 prípadov svojvoľného zadržania civilistov vrátane detí a starších osôb. Väčšinu zo zadržaní je pripisovaná Rusku. OSN zaznamenala 75 prípadov svojvoľného zadržania ukrajinskými silami, najmä voči ľuďom podozrivým z trestných činov spojených s vojnovým konfliktom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies