Bratislava: Račianska ulica opäť pod vodou

NETKY.SK • 30 August 2023, 16:40 • 2 min
Bratislava: Račianska ulica opäť pod vodou

V Bratislave vytopilo počas búrky v noci na utorok (29. 8.) Račiansku ulicu. Bola preto neprejazdná. Podobná situácia nastala aj v júni.

slovakia

left justify in out

Starosta račianskej časti Bratislavy, Michal Drotován, informoval, že sa chystajú riešiť problém záplav spolu so zástupcami hlavného mesta. Na sociálnej sieti uviedol, že za posledných päť rokov sa zvýšil výskyt zrážok, ktorý začal spôsobovať problémy na Račianskej ulici. Tento nápor vody a záplavových situácií zrejme nie je len náhodný, ale vznikol nejakou zásadnejšou chybou v systéme, ktorá sa objavila relatívne nedávno.
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) nedávno informovala agentúru TASR, že počas prudkých lejakov dokáže na určitých územiach spadnúť za niekoľko minút množstvo zrážok, ktoré by normálne odpovedalo celomesačnému priemeru. To je situácia, pri ktorej sú existujúce kanalizačné systémy skrátka neschopné zvládnuť takýto nápor vody.
BVS vysvetlila, že do bratislavskej kanalizácie sú napojené aj rôzne potoky z Karpát, čo značne zaťažuje kanalizačný systém. Výsledkom je, že kanalizácia nedokáže dostatočne efektívne odvádzať vodu z ulíc, čo vedie k problémom so záplavami v meste.
Riešenie problému nie je jednoduché. Vysoko zvýšiť kapacitu existujúcej kanalizácie by si vyžadovalo obrovské investície a rozkopávanie väčšiny ulíc v meste. BVS poukázala na to, že hlavným prístupom by mal byť lepší manažment vody v prírode. Tým sa snažia zmierniť nápor vody už v počiatočných fázach, aby neskôr nemuseli riešiť takéto extrémne situácie.
BVS pravidelne monitoruje a čistí kanalizačné vpusty a objekty. Aj mesto Bratislava sa snaží minimalizovať dopady záplav. Napriek pravidelnej údržbe však v prípade veľmi silných dažďov nie je vždy možné úplne zabrániť zaplaveniu niektorých komunikácií. Preto sa snažia rýchlo reagovať, umiestňujú čerpadlá na kritické miesta a majú k dispozícii techniku na odčerpávanie vody.
TASR plánuje získať aktuálne stanovisko hlavného mesta k tejto problematike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies