Nový Zéland spustil pri príležitosti korunovácie Karola III. vysádzanie stromov

NETKY.SK • 26 Apríl 2023, 16:00 • 2 min
Nový Zéland spustil pri príležitosti korunovácie Karola III. vysádzanie stromov

WELLINGTON - Novozélandský premiér Chris Hipkins vysadil pri príležitosti blížiacej sa korunovácie britského kráľa Karola III. v areáli parlamentu pôvodný novozélandský strom zvaný nohoplod (v maorijčine totara, latinsky podocarpus).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slávnostnou ceremóniou zasadenia nohoplodu sa začala kampaň, ktorej cieľom je vysadiť na území Nového Zélandu až 10.000 pôvodných stromov. Miestna vláda na túto kampaň vyčlenila milión novozélandských dolárov (približne 554 miliónov eur). "Keďže kráľ Karol III. je zanietený environmentalista a záhradkár, zdalo sa nám vhodné pripomenúť si jeho korunováciu spôsobom, ktorý zanechá trvalý odkaz na jeho záujmy a vášne," povedal Hipkins. Predseda austrálskej vlády spolupracoval pri príprave výsadby stromov s Buckinghamským palácom.

 

Agentúra AFP pripomína, že Nový Zéland je bývalá britská kolónia a v rámci ústavných záväzkov je britský monarcha novozélandskou hlavou štátu. Jeho rola je však takmer výlučne obradná. Korunovácia Karola III. sa uskutoční 6. mája vo Westminsterskom opátstve v Londýne. V tento deň bude mať zároveň novozélandská kampaň vysádzania stromov oficiálny začiatok. Keďže sa však ministerský predseda Hipkins zúčastní na korunovácii a nebude sa nachádzať na území svojej krajiny, aby kampaň spustil, vysvetlil, že prvý strom totara preto vysadil už v predstihu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies