J. Hrabko: „Koaličná zmluva nefunguje, vládnuť sa bude bez pravidiel."

NETKY.SK • 14 Máj 2022, 09:22 • 2 min
J. Hrabko: „Koaličná zmluva nefunguje, vládnuť sa bude bez pravidiel."

BRATISLAVA – Ak niektoré časti koaličnej zmluvy neplatia a vládne strany nie sú schopné dohodnúť sa na jej novom znení, tak zmluva nefunguje a vládnuť sa bude v skutočnosti bez pravidiel.

slovakia

left justify in out

Odkedy skupina poslancov Za ľudí spolu s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou opustila stranu, pomery vo vláde nezodpovedajú koaličnej zmluve. „Keď neplatí v koaličnej zmluve niečo, neplatí nič, nedajú za z nej podľa potreby vyberať iba zrnká,“ tvrdí Hrabko.

Odpoveď na otázku, či budú koaliční partneri rešpektovať veto SaS v prípade niektorých opatrení na kompenzáciu zdražovania preto podľa Hrabka nezávisí od koaličnej zmluvy, ale od aktuálnej dohody koaličných partnerov. „Vyhlásiť, že niečo vetujem, už nie je argument. Koaličná zmluva je rozsypaná rovnako ako celá koalícia,“ poznamenal Hrabko.

 

img

 

Ak by sa v koalícii našla politická vôľa, je možné dohodnúť sa na novom znení koaličnej zmluvy. „Ak zoberiem do úvahy spôsoby dvoch rokov vládnutia, tak tomu veľkú šancu nedávam,“ priznal Hrabko. Koalícia je podľa neho dlhodobo rozhádaná, preto sa nedokáže dohodnúť ani na podobe opatrení určených na kompenzáciu vysokej inflácie

 

„Každá strana hrá iba na vlastné tričko,“ povedal s tým, že občania väčšiny susedných krajín dostávajú takúto pomoc už niekoľko mesiacov. „U nás sa jej ľuďom nedostáva, lebo sa o nej stále iba hovorí,“ upozornil Hrabko. „V Česku je napríklad už rozhodnuté o tom, že dôchodcovia dostanú v septembri po tretíkrát zvýšené dôchodky,“ dodal.

 

img

 

Na margo príhovoru ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v parlamente Hrabko zhodnotil, že sa nevymykal z rámca prejavov, ktoré mal v iných parlamentoch. V súvislosti s neúčasťou niektorých poslancov skonštatoval, že každý poslanec má právo sa rozhodnúť, či bude alebo nebude prítomný, prípadne demonštratívne odíde. „Môžeme to považovať za nezdvorilé, ale zabrániť sa tomu nedá a je to ich slobodný prejav. Je vecou voličov, ako takéto správanie vyhodnotia,“ uzavrel Hrabko.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies