Vysoká inflácia vzďaľuje mladých ľudí od ich snov a potrieb

NETKY.SK • 6 Júl 2023, 11:30 • 2 min
Vysoká inflácia vzďaľuje mladých ľudí od ich snov a potrieb

Mladí dospelí do 26 rokov najčastejšie snívajú o vlastnom bývaní, založení rodiny a možnosti cestovať. Tieto sny im však kazí dvojciferná inflácia, ktorá pretrváva už niekoľko mesiacov. Podľa prieskumu UniCredit Bank sú síce mladí Česi a Slováci vo financiách zodpovední, ale polovica z nich sa obáva, že si nebudú môcť dovoliť nájom alebo cestovanie.

slovakia

left justify in out

Mnohých to možno prekvapí, ale podľa nedávneho prieskumu UniCredit Bank mladí ľudia so svojimi peniazmi narábajú veľmi rozumne. Podrobný prieskum sa zameral na finančnú situáciu Čechov a Slovákov vo veku 18 až 26 rokov, ktorí sa v priemere pohybovali v príjmovej skupine u Slovákov do 700 EUR a u Čechov do 17 000 Kč. Títo ľudia väčšinou ešte nemali vlastné bývanie a žili s rodičmi.

Mladí ľudia majú z budúcnosti obavy
Pre mladých ľudí, ktorí často ešte nemajú deti, je najväčším šťastím vzťah s partnerom, pocit, že ich život má zmysel, a dobré zdravie. Podobne ako predošlé generácie chcú aj oni žiť vo vlastnom dome, mať rodinu, byť schopní ju uživiť a cestovať. Štvrtina mladých Slovákov už uvažuje o sporení na dôchodok a viac ako pätina mladých ľudí túži po tom, aby sa raz mohli svojim rodičom odvďačiť za celoživotnú starostlivosť a zabezpečiť si dôstojnú starobu.


Tieto túžby sú zároveň ich najväčšími obavami - tí, ktorí si odkladajú alebo už majú úspory, sa obávajú, že o nich prídu. Druhým najväčším strachom je perspektíva vlastného bývania, respektíve, že si naň nikdy nenašetria. Dôvodom sú dlhodobo vysoké ceny nehnuteľností v kombinácii s úrokovými . Okrem toho sa viac-menej rovnaké percento Slovákov (51 %) a Čechov (49 %) obáva, že nebudú mať dostatok peňazí na nájom.


„UniCredit Bank sa snaží  podporiť  mladých a tam , kde je to možné vie poskytnúť  aj 90% hypotéku bez navýšenia úrokovej sadzby,  tak aby zároveň plnila regulatórne limity pre poskytovanie týchto hypoték.  Ak si mladí ľudia berú hypotéku, orientujú sa na menšie byty a sú ochotní ísť aj do lacnejšej lokality. Mladým  pomáhajú aj rodičia a to s vlastnými zdrojmi, alebo vlastnou nehnuteľnosťou ako zábezpekou," hovorí Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. 

 

Mladí Slováci sú racionálni, majú problém s rezervou
Hoci aj mladí Slováci v čase inflácie obmedzujú svoje výdavky na nevyhnutné veci a nezadlžujú sa, nevytvárajú si zároveň finančný vankúš. "Vytvorenie finančnej rezervy je dôležité, aj keď sa to mladým ľuďom nemusí na prvý pohľad takto zdať. Aj z malých súm si možno vytvoriť rezervu, napríklad prostredníctvom pravidelných investícií. Môžete si tiež odložiť zvyšné mince z nákupu alebo viac využívať zľavy, a z toho vytvoriť malú rezervu. Pomôcť vám v tom môže náš zľavový program U-šetrite, ktorý ponúkame k vášmu bežnému účtu," dodáva Zuzana Ďuďáková.


Takmer polovica respondentov nemá odložený viac ako jeden mesačný príjem. Hoci mnohí mladí ľudia dokážu ušetriť malé sumy z príjmu, zdá sa však, že to nestačí na vytvorenie dostatočnej rezervy.

Cestovanie môže byť nákladné
Cestovanie a mladých ľudí ide ruka v ruke, najmä ak sa spája s vysokoškolským štúdiom, počas ktorého mnohí študenti odchádzajú na semester alebo dva študovať do zahraničia. Životná úroveň v niektorých krajinách je vyššia, a teda aj drahšia, takže študijné pobyty sú často drahšie. Okrem toho treba myslieť na cestovné poistenie, ktoré síce nie je drahé, ale je dôležité ho mať. Viac ako polovica mladých Slovákov a Čechov sa preto obáva, že si nebudú môcť splniť svoje cestovateľské sny - to platí aj pre cestovanie mimo štúdia.

 

Mladí dospelí si uvedomujú výhody finančnej gramotnosti, a to aj preto, aby si mohli plniť svoje sny. Podľa nich je dôležité vedieť, ako investovať, ako rozdeliť výdavky a úspory a ako funguje samostatná zárobková činnosť. Hoci sa mladí na svoje sny často pozerajú skepticky, nie sú pre nich nedosiahnuteľné. Stačí len vytrvalosť a so správnou finančnou stratégiou sa dá cieľ časom dosiahnuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Unicredit Bank, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies